Yhdysvaltalainen teinipoika kuoli saatuaan harvinaisen "aivoja syövän ameeban" aiheuttaman tulehduksen.
13-vuotias Tanner Wall oli perheensä kanssa lomalla leirintäalueella Floridassa. Paikallisen News4jax-uutistoimiston mukaan 13-vuotias alkoi saada erilaisia oireita uituaan useita päiviä alueella sijaitsevassa järvessä. Niitä olivat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, päänsärky ja niskan jäykkyys.
Jatkotutkimuksissa selvisi, että pojalla oli aivokudosta tuhoava loisameeba, johon ei ole olemassa parannuskeinoa. Tanner Wall kuoli Naegleria fowleri -ameeban aiheuttamaan tulehdukseen elokuun alussa.
Video ei herkille! Belgialainen nainen menetti oikean silmänsä, kun loinen tunkeutui naisen silmän ja piilolinssin väliin suihkun välityksellä.
0:40
Alle 3 prosenttia selviää hengissä
Naegleria fowleri on makeassa ja lämpimässä vedessä kuten järvissä ja joissa elävä ameeba. Yhdysvalloissa suurin osa tartunnoista todetaan eteläisissä osavaltioissa kesäkuukausina sen jälkeen, kun kuumuutta on kestänyt pidempään ja vesien lämpötila on kohonnut.
Veden nieleminen ei vielä aiheuta tulehdusta, mutta jos vettä vetää nenään, voi ameeba päästä sitä kautta aivoihin ja alkaa tuhota aivokudosta.
Naegleria fowleri -ameeban aiheuttamat tulehdukset ovat lähes aina tappavia, niistä selviää Yhdysvaltain tautiviraston mukaan vain alle kolme prosenttia sairastuneista.
Ameebatulehdukset ovat toistaiseksi vielä hyvin harvinaisia. Yhdysvalloissa niitä on raportoitu viimeisen 10 vuoden aikana 34, vaikka miljoonat ihmiset uivat järvissä ja joissa joka vuosi.
Tulehdusten pelätään kuitenkin yleistyvän ilmaston ja sitä kautta myös vesistöjen lämmetessä nykyisestä, kertoo Business Insider.
13-vuotias Tanner Wall on aivoja tuhoavan ameeban toinen uhri tänä kesänä. Ensimmäinen kuolemantapaus tapahtui niin ikään Floridassa heinäkuussa.
Floridan terveysviranomaiset ovatkin kehottaneet ihmisiä välttämään lämpimissä järvivesissä uimista silloin, kun veden lämpötila on korkea ja vedenkorkeus on matala. Ihmisiä kehotetaan myös käyttämään sieraimet sulkevaa nenäklipsiä lämpimässä makeassa vedessä tapahtuvien vesiaktiviteettien aikana.