Tanskassa pääministeri Mette Frederiksenin johtama sosiaalidemokraattinen puolue taistelee valta-asemastaan tänään tiistaina järjestettävissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa.
Äänestysaktiivisuus on Tanskassa ollut perinteisesti korkea, yli 80 prosenttia.
Tänään iltapäiväneljän aikaan uutistoimisto Ritzau kertoi omaan kyselyynsä nojaten, että äänestysaktiivisuus oli hitaampaa kuin vastaavana aikana vuonna 2019.
Äänestyspaikat suljetaan paikallista aikaa iltakahdeksalta, ja äänestyspaikoilla uskotaan vilkastuvan illan tunteina.
Uutta kierrettä virheen takia
Vaalit saivat tänään lisäkierteen äänestysalueilla paljastuneen virheen vuoksi.
Keski-Tanskassa sijaitsevien Nyborgin ja Kerteminden äänestysalueilla olivat ehdokaslistat tulostuneet virheellisesti niin, että ehdokkaiden nimiä oli väärässä järjestyksessä.
Virheen piirissä on noin 42 500 äänestäjää, ja tanskalaismedioiden haastattelemat ihmiset arvioivat, että virhe voi vaikuttaa äänestyksen lopputulokseen.
Lue myös: Tehy: Rokotussuoja on hoitajille työturvallisuuskysymys – "Tarvittaisiin johdonmukaisuutta ja tasavertaista kohtelua"
Minkkiskandaali johti ennenaikaisiin vaaleihin
Vaaleihin päädyttiin seitsemän kuukautta etuajassa, mikä johtuu toissa vuonna alkaneesta minkkiskandaalista. Tuolloin hallitus teki päätöksen lopettaa kaikki minkit, sillä osassa minkeissä oli havaittu koronavirusta ja eläinten pelättiin pahentavan taudin leviämistä.
Päätös todettiin sittemmin laittomaksi, minkä seurauksena Frederiksenin vähemmistöhallitusta tukenut liberaali Venstre-puolue vaati uusia vaaleja.
Ennakkotietojen mukaan sen paremmin vasemmiston punainen blokki kuin oikeiston sininen blokki ei kumpikaan yllä enemmistöasemaan parlamentissa eli Folketingissa. Tanskassa puoluekenttä on hyvin pirstaloitunut, ja maata on johdettu vähemmistöhallituksilla jo vuosikymmenien ajan.
Frederiksenin sosiaalidemokraattien johtamalle punaiselle blokille on ennustettu noin 49 prosentin kannatusta ja 85:tä paikkaa 179-paikkaisessa parlamentissa. Oikeistopuolueiden blokille puolestaan ennakoidaan hieman yli 40 prosentin kannatusta ja 72:ta paikkaa.
Vanhat poliitikot uusissa tuulissa
Uutena puolueena vaaleihin osallistuu liberaaliksi keskustapuolueeksi itsensä määrittelevä Moderaterne, jota johtaa entinen Venstre-puolueen johtaja ja entinen pääministeri Lars Løkke Rasmussen. Puolue on pysytellyt blokkien ulkopuolella, mutta on mielipidetiedustelujen mukaan kerännyt lyhyessä ajassa merkittävän, noin 10 prosentin, kannatuksen.
Uuden puolueen kanssa palaa myös toinen entinen venstreläinen, tanskademokraatit-puolueen perustanut Inger Støjberg.
Stöjberg tuomittiin viime vuoden lopulla vankeusrangaistukseen ja hänet erotettiin parlamentista maahanmuuttoministerinä vuonna 2016 tekemänsä päätöksen vuoksi.
Oikeus katsoi hänen toimineen Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisesti, kun hän linjasi, että turvapaikkaa hakevien pariskuntien ei voida sallia majoittuvan yhdessä, jos toinen osapuoli on alaikäinen.Stöjberg suoritti 60 päivän vankeusrangaistuksen lopulta jalkapantarangaistuksena.
Muun muassa jyrkällä maahanmuuttolinjalla kampanjoinut Stöjberg näyttää mielipidemittausten perusteella saavan puolueelleen noin kahdeksan prosenttia äänistä.