Sosiaalialan ammattijärjestön Tehyn mielestä rokotussuoja on oleellinen osa sote-henkilöstön työsuojelua. Järjestö on ottanut asiaan kantaa tiedotteessaan.
– Haluamme tuoda esiin sote-henkilöstön hämmennyksen ja huolen siitä, että Suomen linja sote-henkilöstön neljänsissä rokotuksissa poikkeaa muun muassa EU-tason suosituksista, kun samalla koronatilanne on jälleen pahenemassa, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen toteaa.
– Rokotussuoja on hoitajille heidän työnsä luonteen takia myös merkittävä työturvallisuuskysymys.
Lue myös: Koronatapauksia Suomessa nyt paljon – viruksen määrä jätevesissä jo alkuvuoden tasolla
THL ei suosittele
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei toistaiseksi suosittele perusterveille sote-ammattilaisille koronarokotetehostetta. Ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi eilen tiedotteessa, että THL muuttaa rokotussuositusta tarvittaessa.
– Seuraamme jatkuvasti koronatilannetta ja uutta tutkimustietoa rokotteista. Muutamme tarvittaessa rokotussuosituksiamme lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein, mutta juuri nyt uusia perusteita ei ole. Toive tai halu saada tehosterokote ei ole riittävä peruste suosituksen antamiselle, Nohynek sanoi.
Nohynek kertoi lisäksi, ettei tällä hetkellä ole riittävästi tutkimustietoa, joka tukisi tehosteannosten suosittelemista sote-ammattilaisille. Koronarokotteiden suositukset perustuvat THL:n ja Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) arvioihin.
Tehy toteaa, että suositus poikkeaa EU:n komission ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen vastaavista. Euroopan komissio on suosittanut 12. tätä kuuta neljättä koronarokotetta koko sote-henkilöstölle.
– Monet EU-maat toimivatkin jo sen mukaisesti ja tarjoavat sote-henkilöstölle kyseessä olevaa rokotetta, Tehyn tiedotteessa todetaan.
Lue myös: THL ei toistaiseksi suosittele sote-ammattilaisille neljättä koronarokotetta – Nohynek: "Toive tai halu saada tehosterokote ei ole riittävä peruste suosituksen antamiselle"
Lapissa oma linjaus
Tehyn mukaan lisäkysymyksiä hoitajien keskuudessa herättää Lapin sairaanhoitopiirin päätös tarjota mahdollisuutta neljänteen koronarokotukseen henkilöstölleen.
Sote-henkilöstö on Suomessa Rytkösen mukaan koronarokotusten suhteen eriarvoisessa asemassa sekä EU-maiden tarkastelussa että maan sisäisissä käytännöissä.
– Nyt tarvittaisiin johdonmukaisuutta ja alan henkilöstön tasavertaista kohtelua. Olen vienyt viestiä asiasta myös sosiaali- ja terveysministeriöön, Rytkönen kertoo.
– Julkisuudessa puhutaan hoitajien neljännen koronarokotteen yhteydessä potilasturvallisuudesta ja terveydenhuollon kantokyvystä, jos henkilöstö sairastuu. Mutta ei pidä unohtaa, että sote-henkilöstön kattava rokotussuoja on tärkeä osa työsuojelua.
Tehyn hallitus keskusteli tänään kokouksessaan sosiaali- ja terveysalan henkilöstön koronarokotuksista.