Tapani Ruokanen sai 7,50 markkaa kuvasta koulun juhlassa ja vuosikymmenten ura alkoi – sanoo yhden asian, joka ei katoa journalismista koskaan

Pitkän uran toimittajana ja tietokirjailijana tehnyt Tapani Ruokanen julkaisi 500-sivuisen Silminnäkijänä- muistelmateoksensa tänään. 

Palkittu, pitkänlinjan journalisti avaa tuoreessa kirjassaan lähihistorian käännekohtia, seikkailee itse tapahtumien ytimissä ja haastattelee vaikuttajia maailmalla. 

Huomenta Suomen haastattelussa Tapani Ruokanen muistelee toimittajan uransa saaneen kipinän jo kouluaikana valokuvien valmistuksen kautta. Eräästä koulun juhlasta otettu valokuva päätyi lehteen, josta hänen omien sanojensa mukaan seurasi yllätys. 

– Postissa tuli vaaleansininen kortti, jossa luki postiosoitus. En ollut semmoisesta kuullutkaan, mutta menin postiin, ja siellä ladottiin 7 markkaa ja 50 penniä kouraan. Ajattelin että näin ihanaa, että minun kuvani on lehdessä painettuna, ja siitä vielä maksetaan, Ruokanen naurahtaa. 

– Eli rahasta se lähti liikkeelle, hän lisää.

Katso alla olevalta videolta: Tapani Ruokanen kertoo uransa sykähdyttävimmästä haastattelusta. 

Merkityksellistä työtä

Konkaritoimittaja kertoo uralle mahtuneen useampiakin merkittäviä hetkiä, jolloin hän on tiennyt todistavansa jotain historiallisesti merkittävää. 

Sellaisia hetkiä on ollut useampiakin, kun olen ollut sotatilanteissa. Myös esimerkiksi yksi suuri historian hetki, kun Euroopan sosialismi romahti, hän muistelee. 

Journalismin, ja koko media-alan ollessa mielenkiintoisessa vaiheessa Ruokanen kuitenkin kannustaa nuorempia polvia lähtemään alalle tulevaisuuden epävarmuudesta huolimatta. Hän myös muistuttaa toimittajien tarpeesta ja tärkeydestä tiedonvälityksessä. 

– Sanoisin, ja luultavasti sanonkin, että tee niin kuin haluat, mutta opiskele kunnolla ja koita olla tarkka ja rehellinen. 

– Yksi mikä ei koskaan kuole on tarinat. Tarinan kertomisen muodot ja tavat muuttuvat, ja olemme mielenkiintoisessa vaiheessa, hän lisää. 

Katso koko Huomenta Suomen haastattelu: 

Lue myös:

    Uusimmat