Tapas-kirja (Atena kustannus) sisältää 70 pikkusruokareseptiä Espanjasta. Alussa johdatellaan monipuoliseen tapas-kulttuuriin ja loppuosan herkullisista ohjeista on helppo poimia vinkkejä illanistujaisiin.
Tapas eli Baskimaan tapaan pintxos on pientä syötävää, jolla toki voi korvata myös koko illallisen. San Sebastianissa kuten lukuisissa muissakin Espanjan kaupungeissa on tapana työn jälkeen kulkea ystävien kanssa baarista toiseen, nauttia kussakin pieni lasillinen viiniä ja pikkupaloja.
Baarien tiskeillä on toinen toistaan houkuttelevampia tarjoomuksia. Niistä voi itse kasata lautaselleen haluamansa määrän. Jossain vaiheessa tulee tarjoilija kysymään, montako olet syönyt. Omaatuntoa ei kuitenkaan kannata venyttää, sillä tarjoilija tietää kummasti napsimasi määrän!
Paistetut sardiinit (tai muikut) Sardinas Fritas
12 tuoretta sardiinia tai - suomalaisittain - 12 keskikokoista muikkua tai pikkusärkeä 1 1/2 rkl jauhoja suolaa ja mustapippuria öljyä paistamiseen tarjoiluun: sitruunalohkoja
marinadi: 2 tl persiljasilppua 4 rkl sitruunamehua 1/2 tl valkosipulimurskaa suolaa ja mustapippuria 4 rkl oliiviöljyä
Kastike/dippi: 1 iso tomaatti kaltattuna ja kuutioituna 1 pieni vihreä paprika pilkottuna 1/2 pientä sipulia silputtuna majoneesia suolaa ja mustapippuria
Viillä kalat pituussuunnassa auki mahapuolelta. Poista selkäruoto keskeltä; pään voit jättää. Levitä kalat auki. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Sivele kalojen sisäpinnalle marinadia. Anna vetäytyä parikymmentä minuuttia.
Taita kalat kiinni. Kierittele niitä perusteellisesti jauhoissa. Ravista irtojauhot pois ja mausta. Paista kuumennetussa öljyssä molemmin puolin, kunnes pinta alkaa ruskistua.
Kastike/dippi: Sekoita ainekset. Lusikoi lautasille kalojen höysteeksi tai kaada pieneen kulhoon dippikastikkeeksi. Tarjoa sitruunalohkojen kera.
Sitruunamarinoidut oliivit Olivas y Lima
250 g vihreitä oliiveja (suolavedessä; mahd. neutraaleja) 1 dl oliiviöljyä 1 rkl valkoviinietikkaa 2 sitruunan mehu 1 sitruunan kuoret raastettuna 2 valkosipulin kynttä murskattuina ja lohkottuina 1 laakerinlehti 1 tl kurkumaa 1 rkl juoksevaa hunajaa pieni ripaus sinappijauhetta Sekoita marinadin ainekset keskenään. Kumoa oliivit kulhoon ja kaada seos niiden päälle. Anna tekeytyä yön yli. Marinoidut oliivit säilyvät jääkaapissa parikin viikkoa.
(MTV3-STT)
Uusimmat
-
14:14
Poliisi ampui miestä Tampereella – Syyttäjälaitokselta lisätietoa
-
14:11
HIFK näytti yllätyshankinnalle ovea
-
13:54
Jenni Alexandrovan poika 15 vuotta – suloiset lapsuuskuvat julki
-
13:50
Suomen perinneruoka säikäytti NHL-tähden – "Se oli hämmentävää"
-
13:44
Suora lähetys pian: Stubb kertoo, mitä puhunut Kiinan kanssa Venäjästä ja Pohjois-Koreasta
-
13:38
Syy suomalaiskauppojen salaattisekasortoon selvisi: "On tämä sellainen saakelin show"
-
13:38
Järisyttäviä kulissipaljastuksia: Näin varma Vinicius Junior oli Ballon d'Orin voitosta
-
13:30
Poliisi tutkii: Taksikuski ryösti asiakkaan, pahoinpiteli ja ajoi päältä Vantaalla – epäilty yhä karussa
-
13:07
Virolta nootti Venäjälle
-
13:02
Uusi yritys: Tuskaiselta Ilvekseltä taas peliliike SM-liigassa
-
13:01
Venäjä ärähti Suomen takavarikoista – Kreml uhkailee oikeustoimilla
-
12:33
Kuulapyssyn kanssa liikkunut mies aiheutti poliisitehtävän Oulussa
-
12:24
Terrafame aloittaa muutosneuvottelut – koskevat yli 800 työntekijää
-
12:17
Kertoivatko Leijonien valinnat totuuden Liigasta? Antti Pennanen löi pöytään kovia lukemia
-
12:12
Vaasan Sport isossa ahdingossa: "Tarvitaan puoli miljoonaa euroa"
-
12:10
Stubbilta heti suora viesti Kiinalle – Xi nosti esiin yllättävän asian suomalaisista
-
12:04
Helsingin hovioikeus kumosi Kulmunin entisen avustajan petostuomion
-
11:55
Anna Puu ja Jukka Immonen viettivät merkkipäiväänsä – artisti jakoi herttaisen postauksen: "Joka päivä valitsen sinut"
-
11:53
Kysely: Suomen venäjänkielisistä yli joka kymmenes hyväksyy Venäjän sotatoimet Ukrainassa – lähes puolet kieltäytyi vastaamasta
-
11:46
Joukkoliikenteen lipunhintoihin reilu korotus Helsingin seudulla
-
Lataa lisää