Virusopin professorin mukaan koronan ei ole raportoitu tarttuvan oven kahvasta tai ilmavälitteisesti henkilöstä toiseen.
Voiko koronaviruksen saada kauppareissulla? Entä lenkkipolulla? Tai ovenkahvasta? Entä postipaketista? Näitä kysymyksiä on pohtinut Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen.
Julkunen kertoo MTV Uutisille, että maailman tutkimusraportit ympäristöaltistumisesta eivät selvästi osoita, että koronavirus tarttuisi ilmavälitteisesti.
Lue myös: MTV seuraa koronan leviämistä maailmalla: Ruotsissa 40 uutta kuolonuhria – Pariisissa virusta löydetty kasteluvedestä
Julkusen mukaan maailman noin 2,5 miljoonasta koronavirusinfektiosta yhdenkään ei ole virallisesti raportoitu levinneen ilmatartunnan kautta.
– Ei ole toistaiseksi näyttöä, että virus tarttuisi kauempaa kuin ihmisestä lähiympäristöön leviävät pisarat.
Se tiedetään, että koronavirus tarttuu erityisesti läheisessä ihmiskontaktissa, mikäli ihminen yskii tai aivastaa, jolloin hänestä erittyy pisaroita lähiympäristöön.
– Jos toinen ihminen hengittää näitä pisaroita ylähengitysteihin, niin silloin tartunta on mahdollinen.
Tartunnan saaminen pinnoilta ei ole poissuljettu
Julkusen mukaan laboratoriotutkimukset osoittavat, että koronavirus, eli SARS-CoV-2 voi elää pinnoilla tunneista jopa vuorokausiin. Koronavirus on pinnoilla hyvinkin tarttumiskykyinen, mutta eritteiden kuivuttua infektiokyky häviää nopeasti.
Tartunnan saaminen erilaisilta pinnoilta on siis todennäköistä, mutta raportit eivät anna tässäkään tapauksessa julki yhtään varsinaista tapausta.
– Ei ole varmaa näyttöä siitä, että pinnoilta tapahtuva tartunta olisi merkityksellinen ihmisten tarttumisessa. On valtava määrä tautitapauksia, mutta ei näyttöä siitä, että esimerkiksi linja-auton kädenpidikkeistä, ovinapeista tai vaikka postipaketista olisi tullut tartunta.
Onkin merkittävää muistaa, että pienillä teoilla on suuri merkitys viruksen leviämisessä.
– Jos viruksia on päätynyt käteen ja virus siirretään välittömästi silmiin, nenään tai suuhun, niin tartunta on teoriassa mahdollinen.
Tartuttavuusluku havainnollistaa tartuntaketjua
Julkunen kertoo, että koronaviruksen tartuttavuusluku eli R0-luku on noin 2. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi virukselle sairastunut henkilö tartuttaa keskimäärin kaksi ihmistä.
Luku on professorin mukaan influenssan tasolla, jonka arvioidaan olevan noin 1,5.
Esimerkiksi vesi- ja tuhkarokon R0-luku on puolestaan huomattavasti suurempi. Ne tarttuvat ilmatartunnan kautta.
Lue myös: Lentoyhtiö Norwegianin tytäryhtiöt Ruotsissa ja Tanskassa konkurssiin – toimitusjohtaja tuskailee: "Olemme tehneet kaiken voitavan"
– Niiden tartuttavuusluku vaihtelee 12–15 välillä.
Myös infektiivisellä annoksella on merkitystä. Suuren virusmäärän tarttumiskyky saattaa Julkusen mukaan pudota muutamassa tunnissa sadasosaan, ja seuraavana päivänä jopa kymmenestuhannesosaan.
Julkusen mukaan epäselvää koronaviruksen osalta onkin se, mikä viruksen infektiivinen annos on eli kuinka paljon virusta tarvitaan sen tarttumiseksi.
Professori peräänkuuluttaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa
Vaikka viralliset raportit eivät kerro sitä, että koronavirus tarttuisi ilmavälitteisesti tai pinnoilta ihmiseen, niin hyviä yskimis- ja käsihygienian ohjeita ei Julkusen mukaan sovi unohtaa.
– Turvaväli, käsien pesu ja oikea yskimishygienia eli yskiminen hihaan tai paperinenäliinaan tulee muistaa. Myös sairaustapauksessa tulee jäädä kotiin ja kontaktia hengitystieinfektiota sairastavaan henkilöön tulee välttää.
– Jos näissä pysyttäydytään, niin se on se, mitä ihminen voi tehdä infektion välttämisessä.
Kuuntele koko Julkusen haastattelu jutun alussa olevalta videolta.