Noin kaksi prosenttia suomalaisista kärsii psoriasiksesta. Asiantuntija kertoo, mistä kroonisessa, iholla ja nivelissä esiintyvässä tulehdustaudissa on kyse.
Mistä psoriasiksen tunnistaa?
Psoriasista on olemassa useita eri tyyppejä. Tavallisin muoto on läiskäpsoriasis, joka aiheuttaa ihoon paksuja, hilseileviä läiskiä.
Suurimmassa osassa tapauksia diagnoosin teko on helppoa.
− Se selviää useimmiten katsomalla ja kyselemällä. Mutta jos kyseessä on taudin epätyypillinen muoto, voi mennä hetki, ennen kuin tauti näyttäytyy, ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman kertoo.
Osalla potilaista psoriasis kehittyy varsin nopeasti, mutta joillakin tauti pysyy pitkään piilevänä. Jos psoriasis liittyy esimerkiksi tulehdustautiin tai infektioon, oireet voivat ilmaantua muutamassa päivässä tai viikossa.
− Sitten on sellaisia muotoja, että on hyvinkin vähäisiä iho-oireita vuosikausia, jotka hiljalleen pahenevat. Esimerkiksi pientä paksuuntumaa polvissa ja kyynärpäissä, jotka vähitellen kehittyvät psoriasikseksi.
Kuka on altis sairastumaan?
Psoriasiksen syntymisen taustalla vaikuttavat tietyt perintötekijät. Samaisia tekijöitä löytyy myös runsaasti ihmisiltä, jotka eivät sairasta psoriasista.
Tauti ei siis aiheudu yksinomaan perintötekijöistä, vaan vaaditaan myös ulkoisia tekijöitä. Kaikkia ei kenties vielä tiedetäkään.
− Kaikenlainen stressi pahentaa selvästi monella asiaa. On myös todettu selkeästi, että esimerkiksi alkoholinkäyttö ja tupakointi pahentavat psoriasista, samoin jos nukkuu huonosti tai on masentunut.
− Toisaalta myös itse tauti voi vaikuttaa, että tällaisia ilmiöitä esiintyy potilailla enemmän, Oksman lisää.
Miten psoriasis oireilee?
Moni psoriasispotilas kärsii ihon kutinasta. Ihottuma voi myös halkeilla ja tulla kipeäksi.
− Esimerkiksi jalkapohjien ja kämmenien psoriasis voi jopa estää liikkumista ja työntekoa, jos kädet ovat huonossa kunnossa ja on alalla, missä iho joutuu kovalle rasitukselle. Pahimmassa tapauksessa se voi aiheuttaa työkyvyttömyyden.
Miten tautia hoidetaan?
Psoriasis on periaatteessa loppuelämän tauti, joskin osalla potilaista oireet voivat mennä vuosikausiksi piiloon. Taudin lievässä muodossa moni potilas hyötyy voiteista. Usein voiteet eivät kuitenkaan yksin auta täydellisesti.
− Jos tauti on laaja-alainen, päivittäiset rutiinit ovat usein hankalia. Rasvauksen pitäisi olla säännöllistä vuosikausia. Siinä tulee hoitoväsymys varmasti useimmille, Oksman sanoo.
95 prosenttia potilaista hyötyy runsaasta auringonotosta. Jo kotimaan aurinko auttaa useimmilla. Vaikeampaa tautimuotoa potevat saavat paremman hyödyn etelän auringon ääreltä.
− Maissa, joissa aurinko paistaa paljon, psoriasikset ovat lievempiä, ja niitä on ehkä myös vähemmän.
Ympäristön asenteet psoriasista kohtaan
Psoriasis aiheuttaa iholle näkyvät merkit. Pahimmillaan tauti voi levittäytyä niin, että ihottumaa on vaikea peittää.
Etenkin nuorille naisille ulkonäköhaitta voin tuntua merkittävältä. Tutkimusten mukaan moni myös kokee, että lääkärit vähättelevät tautia. Oksman ei puolla väitettä, joskin hän ymmärtää potilaiden tuntemukset.
− Voihan siinä olla korjaamisen varaa käytännöissä siinä mielessä, että tehokkaita hoitoja käytetään ehkä melko varovasti, eikä niin helposti määrätä esimerkiksi sisäisiä lääkehoitoja, vaikka se olisi ehkä perusteltua, Oksman pohtii.
Psoriasikseen liittyy myös uskomuksia, jotka eivät todellisuudessa pidä millään muotoa paikkaansa.
− Se ei tartu, eivätkä läiskät ole mitenkään likaisia, eikä niissä ole bakteereita. Niitä voi hyvin koskettaa. Saa uida uima-altaissa ja suihkutella normaalisti.
Studio55.fi/Jenni Kokkonen
Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com
Rypyt johtuvat geeneistä? Katso, mitkä ihonhoidon myytit pitävät paikkansa
Biologiset lääkkeet saattavat mullistaa psoriasiksen hoidon
Psoriasista sairastava Anja: Takana jo 60 vuoden taistelu rajua ihotautia vastaan