Tasakatosta harjakatoksi

Tasakatosta harjakatoksi
Tasakatosta harjakatoksiCopyright MTV Oy 2000
Julkaistu 25.07.2002 18:19

Tasakatot yleistyivät pientalorakentamisessa voimakkaasti 60-luvun loppupuolella, ja eniten niitä rakennettiin 1970-luvun alkupuolella. Loivia kattoja arvioidaan olevan noin 100 miljoonaa neliötä, mutta tarkkoja tilastoja asiasta ei ole. Tutkimusten mukaan tasakattojen viat ovat aiheuttaneet lukuisia kosteusvaurioita. Niinpä niitä onkin muutettu harjakattoisiksi varsin yleisesti.

Tasakatoista puhuttaessa tarkoitetaan loivia kattoja, joissa on kaatoa loivasti joko sisäänpäin tai ulospäin ja reunat on korotettu. Jotta katto ylipäätään on toimiva, kaatoa pitää olla vähintään 1: 80 - 80 cm matkalla pitää olla vähintään yksi sentti korkeuseroa, sanoo Juha Helmijoki Kattoliitosta.

Tyypillisimmissä tasakatoissa on sisäpuolinen veden poisto. Pientalossa tyypillisimpiä rakenteita ovat puurakenteiset yläpohjat. Tyypillisimmät ongelmat ovat samoja kuin muissakin katoissa eli se ei jonkun yksityiskohtansa, läpivientien sijainnin, toteutuksen tai suunnittelun suhteen toimi.

Veden poisto on riittämätön tai sitten koko yläpohjarakenne ei rakennefysikaalisesti toimi oikein. Puuttuu tuuletus, on yläpohjarakenteeseen ilmavuotoja, lämpövuotoja tai vesieristeen asentamisessa on tehty selviä asennusvirheitä, jolloin niistä aiheutuu vesivuotoja, sanoo rakennusmestari Risto Suuronen Lemminkäinen Oy:n Kattoyksiköstä. Korjaustöitä suunniteltaessa tulisi ensimmäisenä selvittää mahdolliset ongelmat ja niiden aiheuttajat ja pyrkiä poistamaan ne.

Muutostyö on luvanvaraista, mutta aina ei tarvita rakennuslupaa, vaan niin sanottu toimenpidelupa riittää usein. Toimenpideluvalla voidaan tehdä muutoksia sisätiloissa, kantavissa rakenteissa, kattorakenteissa ja myös hormistojen rakentaminen on yleinen muutosaihe, sanoo rakennustarkastaja Rauno Lindberg.

"Muutosluvan hakemusmenettely on lähestulkoon samanlainen kuin varsinaisen rakennusluvankin hakemisessa: täytyy olla omistusnäyttö, kaavaote, kaavamääräykset ja piirustukset. Kattomuodonmuutoksissa vaaditaan myös vastaavan työnjohtajan hyväksyttämistä", Lindberg kertoo.

Teräskatteissa valinnanvaraa

Kattomuodon muutosta lähdetään usein miettimään, koska julkisivurakenteet kärsivät varsinkin rankkasateella ja sulamisvesien aikaan. Materiaalin valinta on oma lukunsa. Teräskate valitaan usein siksi, että se on helppo ja nopea asentaa, talvella lumi tulee helposti alas eikä kuormita niin paljoa kattoa. Kustannuksiltaan teräskate on laskelmien mukaan halvempi kuin muut vaihtoehdot.

Teräskatteissa valinnanvaraa on runsaasti. Katteet poikkeavat toisistaan kuvioinniltaan niin kuvioiden pituuden kuin profiloinnin suhteen. Värivaihtoehtoja on runsaasti, mustasta aina tuohon läpinäkyvään valoaukkolevyyn saakka. Myös pinnoitteissa on useita vaihtoehtoja - mattapolyesteriä, plastisolia, pural-pinnoitetta tai uusinta PVF 2 -pinnoitetta.

"Mattapolyesteri- ja plastisol-pinnoitteiden takuu on 10 vuotta, PVF2- ja pural-pinnoitteen 15 vuotta. Vanhentumiskokeissa on lähdetty siitä että niiden käyttöikä hoidettuna ja oikein asennettuna on sama kuin rakennuksen käyttöikä", sanoo Risto Mustonen Rannila Oy:stä.

Kun työ on valmistunut, kaikki jätteet - pienet pellin palat, itsekiertyvistä tai itseporautuvista ruuveista tuleva metallijäyhä jne. - kerätään pois, paikkamaalataan mahdolliset naarmut ja sen jälkeen tarkastetaan vähintään syksyisin ja keväisin, että katto on kunnossa ja roskat ja lehdet harjataan pois.

Muut remontit samaan aikaan

Omatoimirakentaja sortuu kattoremontissa helposti siihen virheeseen, että tehdään vain kattoremontti, eikä suurempaa remonttia samanaikaisesti. Esimerkiksi talon ilmastointiasiat olisi helppo laittaa kuntoon samalla kertaa. Samoin kuistien ja erkkereiden tai minkä tahansa lisärakenteiden teko olisi siinä vaiheessa paljon helpompaa, toteaa arkkitehti Hannu Savolainen Rannila Oy:stä. Kustannussäästöihin pyrittäessä ilman muuta olisi parempi, että kaikki asiat hoidettaisiin yhdellä kertaa.

"Kattoremontissa, samalla tavalla kuin kaikessa muussakin rakentamisessa vastaavan mestarin tulisi olla mukana hankkeessa jo aivan suunnittelun alkuvaiheesta. Paras tapa on ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan ja kysyä sieltä tunnettuja nimiä jotka ovat suorittaneet työnsä huolella ja käyneet usein työmaalla eivätkä ainoastaan laittaneet nimeänsä paperiin", Savolainen sanoo.

Ammattisuunnittelijoilla on tietokoneohjelmat joilla voidaan etukäteen tietokoneelta näyttää asiakkaalle, kuinka talon ulkonäkö muuttuu vaikkapa katon jyrkkyyttä lisäämällä tai pienentämällä tai jos harjakatto muutetaan aumakatoksi tai tehdään pulpettikatto. Kuvien perusteella on helppo tehdä myös katemateriaalisuunnitelma.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle