Mikä on maailman vaarallisin työ? Vuoristo-opas Everestillä? Leijonan kesyttäjä? Miinanraivaaja? Ei mikään näistä.
Näin alkaa White Helmets -järjestön kampanjavideo, joka kerää varoja pelastus- ja raivaustöille Syyrian sotatantereille.
White Helmets -järjestön työntekijät pelastavat omin käsin ihmisiä räjähdysten ja romahtaneiden rakennusten keskeltä usein henkensäkin kaupalla. White Helmets käy parhaillaan kampanjaa Nobelin rauhanpalkinnosta. Järjestön ympärillä kiehuu myös aktiivinen infosota.
White Helmets eli Valkoiset Kypärät -järjestö perustettiin vuonna 2013 helpottamaan Syyrian sotatoimialueiden siviiliuhreja erityisesti Syyrian ilmavoimien tekemien pommitusten alueilla.
Siitä on pikkuhiljaa kasvanut kansallinen järjestö, jonka liki kolmetuhatta työntekijää operoivat yli sadalla paikkakunnalla eri puolilla maata.
Järjestön virallinen nimi on Syrian Civil Defence, sillä White Helmets oli tuolloin jo varattu nimi. Järjestö kuitenkin tunnetaan valkoisista kypäröistään ja epävirallinen nimi on vakiintunut käyttöön.
Puuseppä, rakennusmies, opiskelija, kirjanpitäjä...
– Meillä on työntekijöitä useista eri taustoista, kertoo järjestön johtaja Raed Al Saleh uutistoimisto AP:lle.
– Meillä on lääkäreitä, lakimiehiä, puuseppiä, kauppiaita, yliopisto-opiskelijoita ja ylipäätään työntekijöitä kaikista eri sosiaaliluokista. He ovat ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi, ja heistä me sitten muodostamme erilaisia etsintä- ja pelastustiimejä.
Työ on äärimmäisen vaarallista. Käytännössä Valkoiset Kypärät ovat usein ensimmäisenä paikalla kun jonnekin on tehty ilmaisku. Tilastot järjestön omista loukkaantuneista ja kuolleista ovatkin kaameat.
– Toimimme 119 operaatiokeskuksessa 357 tiimin voimin. Työntekijöitä on noin kolmetuhatta, ja heistä 134 on kuollut työssään, Saleh kertoo.
Saleh käyttää kuolleista pelastustyöntekijöistä sanaa marttyyri. Myös järjestön motto on Koraanista: Joka pelastaa hengen, pelastaa ihmisyyden.
"Nobelin rauhanpalkinto toisi henkistä tukea"
Valkoiset Kypärät on aloittanut kampanjan Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, ja mm. suurten uutiskanavien Al Jazeeran ja CNN:n mukaan järjestö on palkinnon ehdokkaana.
Nobel-lautakunta on suhtautuu ehdokaslistoihin kuitenkin erittäin salaillen eikä julkista ehdokkaitaan. Nobelin rauhanpalkinto jaetaan 7. lokakuuta.
– Palkinnon merkitys olisi se, että siitä saisimme henkistä tukea. Valkoisten Kypärien toiminta tunnustettaisiin kansainvälisesti, Saleh sanoo.
Valkoset Kypärät ovat saaneet myös kritiikkiä. Se perustuu pääosin siihen, että järjestö on määritellyt toimivansa alueilla, jonne Syyrian ilmavoimat ja Venäjä tekevät ilmaiskuja ja kiinnittää huomiota nimenomaan näiden iskujen uhreihin.
Tämän takia Syyrian sodassa vastapuolta eli hallitusta kannattavat tahot pitävät järjestöä poliittisena.
Netissä on mm. vetoomuksia, joissa nimenomaisesti kehotetaan olemaan valitsematta Valkoisia Kypäriä Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi sekä kyseenalaistetaan järjestön toiminta ja kuvaukset uhreista.
Infosota käynnissä
Valkoisia Kypäriä vastustavissa nettivetoomuksissa pidetään epäilyttävänä, että järjestö toimii nimenomaan Syyrian ilmavoimien pommittamilla alueilla.
Suorastaan raskauttavana pidetään sitä, että järjestö saa rahaa amerikkalaiselta USAid -organisaatiolta sekä Britannian Kriisialueiden vakautussäätiöltä. Teksteissä myös vihjataan, että järjestö olisi Naton liittolainen.
Syyrian sota on parhaillaan kovan kansainvälisen infosodan kohteena.
Siksi tietoihin sotatantereelta on suhtauduttava aina jonkinasteisella varauksella ja tiedot pyrittävä tarkastamaan. Täydellistä varmuutta on käytännössä mahdotonta saada.
Esimerkiksi tämän jutun liitteenä olevat videot järjestön toiminnasta ovat kansainvälisen uutistoimisto Associated Pressin verifioimia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että AP on itse tarkastuttanut videolla esiintyvät tapahtumat ja sijainnit erikseen alueasiantuntijoilla.
Lisäksi uutistoimisto vakuuttaa, että jutun sisältö ja tapahtumat on vastaavat AP:n omien reporttereiden havaintoja.