Suomen eteläisimmissä kunnassa, Hangossa, muoviroskan määrä rannoilla on ollut jo pitkään karua katseltavaa. Muovijäteongelmaan onkin haettu ratkaisua maailman roskaisimmilta rannoilta.
Rannoille lipuu mereltä muovipulloja, lääkelaukkuja, pressuja ja mitä erilaisimpia muovista valmistettuja tavaroita solkenaan, eikä helpotusta näy.
Roskaantumista jo pitkään seurannut paikallinen Simo Nyrönen uskoo, että Suomen kunnista ongelma on pahin juuri Hangossa.
– Meillä ei ole hirveästi saaria edessä, roska tulee rannikolle suoraan. 90-luvulla oli jo huomattavissa, että roskaa on aivan valtavasti, hän kertoo.
Nyrösen mukaan hankolaiset ovat kuitenkin viime vuosina innostuneet roskien keräämisestä. Paikalliset noukkivat jätteitä talteen esimerkiksi aamulenkkeilyn ohessa.
– Jos niitä ei kerättäisi, niin olisihan nämä rannat ihan hirveässä kunnossa, hän kertoo.
Goby-kala kehitettiin apuun
Myös Hangon ympäristöyhdistys ja puistojaos ovat päättäneet ottaa siistimisessä uudenlaiset keinot käyttöön.
Keväällä apuun värvättiin muoviroskaa syövä Goby-verkkokala, joka on tuttu ilmiö maailman roskaisimmilta rannoilta.
Rannalla nököttävää Gobya ruokitaan suuaukosta.
Hangon kaupungin puistoesimies Merja Rönkkö kertoo, että vaikka asia onkin vakava, yrittää kaupunki tehdä Gobyn avulla roskankeräämisestä hauskaa ja helposti lähestyttävää.
– Ei haluttu tuoda liikaa sitä synkkää puolta esille tai ahdistaa ihmisiä. Haluttiin laittaa suuaukko tarpeeksi matalalle, että pikkuisetkin pääsevät täyttämään sitä. Tehdään keräämisestä hauskaa, Rönkkö kertoo.
"Syksyllä nähdään sitten..."
Siisti Biitsi -siivoustapahtumassa pystytetty Goby on alkanut kerätä tähän mennessä sisäänsä muoviroskaa jo kiitettävästi.
Rönkkö uskoo, että kala täyttyy muovijätteestä viimeistään syksyyn mennessä. Täpötäysi Goby-kala havainnollistaisi hänen mukaansa hyvin sitä, että muoviongelma on todellinen myös Suomen rannikkoilla.
– Syksyllä nähdään sitten, kuinka paljon muovijätettä pelkästään kesän aikana on kertynyt, hän kertoo.
Katso video Goby-kalasta yläpuolelta!