Kuvat näyttävät, millaista tuhoa rannoille jätetyt siimat aiheuttavat – lintujen suojelija toivoisi "kauhukylttejä" rannoille

Siimoihin takertuneet linnut ovat surullinen näky, johon törmää myös pääkaupungissa. Rantoja siivoava luontoaktivisti suomii kovin sanoin kaupunkia piittaamattomuudesta rantojen hoidossa. Vastuuttomat kalastajat pitäisi saada kuriin.

Laura Kuivalainen toimii Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksessä vapaaehtoisena. Hän kiertää rantoja keväästä syksyyn liki joka päivä. Hänen lähettämänsä kuvat ja videot ovat murheellista katsottavaa. Riutuvia lintuja. Verisiä jalkoja, jotka ovat sotkeutuneet siimoihin.

Kuivalainen levittää Vanhankaupunginlahden "saaliinsa" hiekalle. Siimasotkua, ongenkohoja, koukkuja. Määrä on hätkähdyttävä, etenkin kun hän on kerännyt sen kahdessa viikossa. 

"Kaupunki on ympäristövihamielinen"

Kuivalainen on lähestynyt kaupungin johtoa ja kertoo saaneensa kalsean vastauksen. Asiat ovat kuulemma kunnossa ja rannat siivotaan.

– Pussini sisällöstä päätellen kyseenalaistaisin kaupungin vastauksen, hymähtää Kuivalainen ja pöllyttää kaupungin "luonnonsuojelua" täysillä.

– Tällaiset asiat eivät kiinnosta kaupunkia. Melkeinpä sanoisin, että Helsingin kaupunki on ympäristö- ja luontovihamielinen.

– Kalastajien kanssa olen keskustellut. Osa kauhistelee roskasiimojen seurauksia linnuille, mutta eipä tämä ongelma suuremmin liikuta.

Nuoret tiedostavat ongelman: siimat talteen

Vanhankaupunginlahdella virvelöivät Aapo ja Jere ajattelevat toisin. He tiedostavat ongelman ja sanovat aina korjaavansa sotkeutuneet tai katkenneet siimat taskuihinsa.

– Se on toki hankalaa, jos viehe tarttuu pohjaan. Sitä on vaikeaa saada ylös ja siima voi katketa, myöntää Aapo.

Laura Kuivalaisen mukaan suurin ongelma eivät olekaan veteen katkeavat siimat, vaan holtittomasti maahan heitetyt sotkut.

– Niitä löytyy milloin mistäkin nurmikoilta tai parkkipaikoilta. Harrastajien kalastustarvikkeet ovat tänään niin halpoja, että niitä heitellään pois miten sattuu, moittii Kuivalainen.

Kummia asenteita: linnut ja hylkeet alta pois!

Asenteet ja ymmärrys luontoa kohtaan ovat myös tänään kummallisia. Näin kertoo Kuivalainen.

– Eräs kalastaja sanoi, että ei se hänen vikansa ole, että ne linnut tänne tulevat. Ja kun lahdelle äskettäin ilmestyi kaksi hyljettä, toinen kalastaja huusi, että poliisin pitää hoitaa ne heti pois, koska hän on maksanut kalastusluvan ja hylkeet syövät hänen saaliinsa.

Suomen ympäristökeskus SYKE seuraa maamme rantojen siisteyttä ja eläinten selviytymistä. 

– Vesialueen omistaja, siis tässä tapauksessa Helsingin kaupunki vastaa tästäkin ympäristöstä, mutta kyllä vastuussa ovat myös kalastajat, huomauttaa SYKE:n johtava tutkija Outi Setälä.

SYKE on aloittamassa selvityksen vapaa-ajan kalastuksen aiheuttamasta roskaamisesta yhdessä Pidä saaristo siistinä -järjestön kanssa. Kyse on myös kansanvalistuksesta.

– Toivomme, että kansalaiset ilmoittavat, kun he löytävät kadonneita pyydyksiä: siimaa, katiskoja, verkkoja tai mitä vain tällaista jätettä.

Kunnon kauhuvalistusta tarvittaisiin

Setälän mukaan myös Helsingin kaupunki yrittää skarpata roskaantumista vastaan.

– Selvästikin Helsingissä olisi tarvetta saada ranta-alueille roskiksia, joihin kalastajat veisivät siimansa.

– En ihan haluaisi uskoa, että sotkeminen on pelkkää piittaamattomuutta, vaan kyse voi olla ajattelemattomuudesta. Ei ymmärretä luontoon jätettyjen siimojen seurauksia, arvelee tutkija Setälä.

– Tässä auttaisi ympäristökasvatus ja paremmat infokyltit rannoille.

Kylttejä totisesti kaivattaisiin. Vanhankaupunginlahdella riittää kalastusohjetauluja, mutta ei yhtään Älä heitä siimoja luontoon -kieltotaulua – roskiksista puhumattakaan. Setälä suosisi valistuksessa kovaa linjaa.

– Minä laittaisin rannoille kunnon kauhukylttejä. Valokuvia linnuista, miltä näyttää, kun siima sotkeutuu linnun jalkaan. Kyllä se yleensä herättää, kun tajuaa, mitä siimaroskasta seuraa.

Korjattu 18.7. klo 15.30 yhdistyksen nimi: Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys (ei Helsingin eläinsuojeluyhdistys).

Lue myös: 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat