Nalkuttava nainen ja puhumaton mies yrittävät molemmat pelastaa parisuhteen omalla tavallaan. Psykologi Hanna Pinomaa Suomen Pariterapiayhdistyksestä kertoo, että tunnekeskeinen pariterapia avaa sekä miehille että naisille mahdollisuuden tulla nähdyksi ja kuulluksi.
Mies katsoo sohvalla jalkapalloa. Nainen räpättää taukoamatta tekemättömistä asioista ja mies vaipuu murjottamaan yksin, hiljaa sohvannurkkaan. Parisuhteen noidankehä on valmis. Yksi nalkuttaa ja vaatii koko ajan, toinen yrittää vältellä tilannetta.
– Nalkuttaminen ja puhumattomuus ovat naisen ja miehen yrityksiä pelastaa parisuhde. Tämä tapa vie kuitenkin paria kauemmas toisistaan, psykologi Hanna Pinomaa sanoo.
– Me kaikki yritämme saada tunneyhteyttä toiseen ihmiseen. Haluamme tuntea, että olemme tärkeitä ja merkityksellisiä. Tätä hätäänsä nainen huutaa, kun hän nalkuttaa: olenko sinulle olemassa? olenko tärkeä, vai huomaatko minut vasta työn, urheilun ja kaiken muun jälkeen?
– Mies yrittää pelastaa parisuhdetta niin, että hän yrittää minimoida riitoja. Hän ajattelee, että jos annan kaiken olla rauhassa ja hiljaa, tilanne rauhoittuu. Sitten meillä on taas kaikki hyvin. Tämä kasvattaa jännitettä suhteessa ja naisen raivo kasvaa.
Miehen maailma hiljaisuuden alla
Tunnekeskeinen pariterapia antaa pariskunnan molemmille osapuolille mahdollisuuden tulla nähdyksi ja kuulluksi ja kokea, että heidän tunteillaan on merkitystä. Suomen Pariterapiayhdistys ja Väestöliitto ovat kouluttaneet suomalaisia terapeutteja tunnekeskeisestä pariterapiasta jo vuodesta 2007 alkaen.
– Täytyy ymmärtää, mikä valtava vaikutus meillä on toinen toiseemme, kun olemme parisuhteessa. Tunnekeskeisen pariterapian kautta avataan esimerkiksi sitä, mikä on miehen maailma kaiken hiljaisuuden alla. Mies tuntee itsensä usein keinottomaksi ja riittämättömäksi. Miehellä on usein tunne, että mikään, mitä hän tekee, ei koskaan riitä puolisolle. Tämän takia mies lähtee vetäytymään ja vaikenee, Pinomaa selittää.
Pinomaa kertoo naisten yleensä tulkitsevan miehen hiljaisuuden niin, ettei miehessä tapahdu mitään, vaikka häntä kuinka tyrkkisi ja härkkisi.
– Vetäytyminen merkitsee naiselle, että mies sulkee hänet pois elämästään. Naisen on ymmärrettävä, kuinka valtavan raskasta miehelle on olla jatkuvan kritisoinnin alla.
Pinomaa korostaa, että tunneyhteyden saavuttaminen on sekä miehen että naisen perustarve. Rakkaussuhde on kiintymyssuhde.
– Kiintymyssuhdeteoria opettaa ymmärtämään lapsen ja vanhemman välisen tunnesuhteen merkitystä ihmisen tulevalle kehitykselle. Kun lapsi saa kokea olevansa rakastettu ja hyväksytty, hänelle muodostuu myönteinen kuva itsestään. Myös kuva ulkopuolisesta maailmasta on turvallinen. Parisuhteessa ja rakkaudessa on kyse samasta asiasta.
Teksti: Laura Kokko
Kuvat: Shutterstock
Lue myös: