Moottorisaha kehitettiin alun perin avustamaan synnytyksessä. "Synnytyssaha" ei toki ollut nykyisen puunkaatovälineen kaltainen.
Kun ajattelet moottorisahaa, ajattelet metsänhoitoa – et synnytyksiä. Mielikuvasi kuitenkin muuttuu pian, lupaa tiedeuutissivusto IFLScience.
Lue myös: Miksi naisten alushousuissa on aina kummallinen "tasku"? Tässä syy
– Kun näet moottorisahan kaatamassa puuta, luultavasi kauimpana mielestäsi on ajatus "tuo varmaan toimisi hyvin synnytyksessä". No, valmistaudu ajattelemaan juuri tätä ajatusta ikuisesti, koska on käynyt ilmi, että moottorisaha kehitettiin alun perin alapään pirstomiseen, sivusto sanailee.
Ennen modernia ja turvallista keisarileikkausta kyseinen operaatio oli riskialtis sekä synnyttäjälle että lapselle. Synnyttäjälle saatettiin tehdä häpyliitoksen katkaisuna tunnettu toimenpide, jossa poistettiin rustoa. Häpyliitos sijaitsee keskellä mahanpohjaa ja liittää lantiorenkaan pohjan luut yhteen.
Tarkoitus nopeuttaa ja sujuvoittaa synnytystä
1700-luvulla skottilääkärit John Aitken ja James Jeffray kehittivät sahan, jolla saattoi muiden kirurgisten toimenpiteiden lisäksi hoitaa häpyliitoksen katkaiseminen mahdollisimman nopeasti. Ratkaisu oli käsikäyttöinen saha, jonka tarkoitus oli nopeuttaa ja sujuvoittaa synnytystä.
– Karmivin osuus tässä on, että se, että joku laskeutui alapäähäsi sahan kanssa, oli itse asiassa parannus, IFLScience naljailee.
"Synnytyssaha" ei ollut nykyisen moottorisahan kaltainen
"Synnytyssaha" ei toki ollut nykyisen kaltainen. Sitä käytettiin käyteltiin käsin, eikä se varsinaisesti muistuttanut moottorisahaa siinä ulkoasussa, jossa nykyihminen on moottorisahan tottunut näkemään.
James Jeffray väitti kehitelleensä idean sahasta itsenäisesti, mutta Aitken esitteli sahaa vuoden 1785 teoksessaan kätilöntyöstä. Teoksen liiteosiossa kuvaillaan "joustavaa sahaa", jossa on kaksi kahvaa ja niiden välillä leikkaava teräosa.
– Yksi kahvoista on koukun avustuksella irrotettavissa, minkä ansiosta se [saha] voidaan asettaa luiden väliin tai taakse. Leikkaava reuna hampaiden sijaan tarjoaa joustavan veitsen, teoksen kuvasivuja selittävässä kirjallisessa selosteessa todetaan.
Kuvauksen perusteella saha muistuttaisi Leonardo Giglin kehittämää vaijerisahaa, jossa on kaksi kahvaa ja niiden välissä sahaava vaijeri.
Lue myös: Hätäsektiolla synnyttänyt suomalaisäiti pelästyi vauvan nähdessään: Kirurgin terä oli viiltänyt kasvoihin – kaksi naista kertoo elämästä harvinaisen arven kanssa
Edistyneemmässä "esimoottorisahassa" oli myös kahva
Siitä, onko Aitkenin saha varsinaisen moottorisahan kaltainen, voidaan toki kiistellä. Esimerkiksi moottorisahavalmistja Husqvarna kiittelee nettisivullaan tuotteensa esi-isän keksijäksi saksalaista Bernhard Heineä, joka kehitti käsikammella käytettävän sahan 1800-luvulla.
Sahaa käytettiin kirurgisiin toimenpiteisiin. Se muistuttaa myös ulkonäöllisesti hieman nykyistä moottorisahaa.
Lue myös: Miksi farkuissa on pieni lisätasku, jonne ei mahdu mitään? Tässä syy!
Käytettiinkö sahaa synnytyksissä?
"Synnytyssahaan" myös törmännyt faktantarkastussivusto Truth or Fiction ei yrityksistään huolimatta onnistunut löytämään tietoa siitä, käyttivätkö muut Aitkenin ja Jeffrayn lisäksi sahaa yleisesti synnytyksissä. Sivuston mukaan häpyliitoksen katkaisut eivät olleet yleisiä, eikä monissa lähdemateriaaleissa puhuta sahasta synnytysten yhteydessä. Monissa artikkeleissa oli myös esitelty Bernhard Heinen sahaa.
Irlannissa häpyliitoksen katkaisuja kuitenkin tehtiin vielä 1980-luvullakin, kertoo CNN. Noin 1500 naista joutui kokemaan äärimmäisen kivuliaan toimenpiteen 1940–1980-luvuilla. CNN:n haastateltavat kuvailivat "joutuneensa sahatuiksi".
Erikoisena loppukaneettina mainittakoon, että puihin käytettävälle moottorisahalle haettiin Yhdysvalloissa patentti vasta 1906.
Katso myös: Arkeologit löysivät muinaisen aarteen Kiinasta! Tältä näyttää 3 000 vuotta vanha kultainen maski:
1:08
Lue myös: Tiesitkö? Anaalitapit eivät alun perin olleet seksileluja – näin niitä markkinoitiin ennen vanhaan
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: John Aitken: Aitken's Principles of Midwifery or Puerperal Medicine (1785), Helsingin yliopiston Helka-kirjaston kokoelma,
Iflscience.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Semanticscholar.org, Terveyskirjasto.fi, Truth or Fiction