Tulevana maanantai-aamuna tapahtuu täydellinen kuunpimennys. Katso videolta, kuinka tulevan pimennyksen vaiheet etenevät Suomessa.
Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.
Pimennyksen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia. Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia. Pimennys näkyy pilvien lomasta noin 40 prosentin ja täysin selkeältä taivaalta noin 20 prosentin todennäköisyydellä.
Pimennyksen syvin hetki koetaan pian aamuseitsemän jälkeen
Täydellinen pimennys alkaa klo 6.41 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon. Täysin pimentynyt Kuu näyttää ruskeanpunertavalta. Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan klo 7.12.
Pohjois-Suomessa kuunpimennys voidaan havaita kokonaan. Eteläisessä ja itäisessä Suomessa pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät horisontin taakse, sillä Kuu laskee siellä kesken pimennyksen.
Täydellinen pimennys päättyy klo 7.43. Koko pimennys on ohi klo 9.48. Kuu laskee Helsingissä kello 9.13 ja ainoastaan pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät näkemättä Kuun kadotessa horisontin taa.
Seuraava täydellinen pimennys nähdään Suomessa vuonna 2025
Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan, kun Kuu on Maata kiertävällä radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko. Kuu pimenee, kun se kulkee radallaan Maan varjoon ja Aurinko kätkeytyy Kuusta katsottuna hetkeksi Maan taakse.
Erilaisia kuunpimennyksiä nähdään maapallolla 2–4 kertaa vuodessa, mutta täydelliset pimennykset ovat harvinaisempia. Kaikki näistä eivät näy Suomessa. Seuraava täydellinen kuunpimennys voidaan nähdä Suomessa 2025. Edellinen koko maassa näkyvä täydellinen pimennys tapahtui viime vuonna.
Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jossa ei tapahdu nopeita muutoksia. Sitä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennyksen seuraaminen on aivan yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu.