Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa näyttää tekevän kaikkensa, jotta MM-turnauksen infrastruktuuria karmivin seurauksin rakentaneet siirtotyöläiset eivät näkyisi katukuvassa Qatarissa. Ruotsalaismedia Aftonbladet on tehnyt selkoa Dohan kaupungin ulkoreunoilla sijaitsevasta Asian Citystä.
MAINOS
Jalkapallon MM-kisat
20.11.–18.12.MTV ja C More esittivät MM-turnauksesta 22 ottelua suorina lähetyksinä!
– Tämä on Fifan tapa yrittää piilottaa siirtotyöläiset, MM-kisoissa useissa kohteissa työskentelevä Trey toteaa Aftonbladetille.
Ruotsalaismedia vieraili kaupungin ulkolaitamilla olevalla krikettistadionilla, johon tuhannet siirtotyöläiset kerääntyvät vapaa-ajallaan katsomaan MM-kisojen otteluita. Stadion on osa Asian Cityä, jossa asuu 13 200 siirtötyöläistä. Medialla ei ole mitään asiaa asuinkortteleihin, jotka on rajattu korkealla aidalla.
LUE MYÖS: Maja Dahlqvist häkeltyi linjauksesta jalkapallon MM-kisoissa – "Täysin sairasta!"
Krikettistadion on yksi turnauksen virallisista Fan Zone -alueista, mutta jo sen sijoittaminen aavikon reunalle, kauas kaupungin keskustasta, kertoo, ettei se ole tarkoitettu perinteisille kisaturisteille.
– Se on rakennettu kaikille faneille. Onhan se vähän kaukana, mutta kaikki voivat tulla tänne. En edes ymmärrä, miksi kutsut heitä siirtotyöläisiksi, sillä sittenhän mekin olemme, koska emme ole Qatarista, Asian Cityn järjestelyistä vastaava henkilö toteaa Aftonbladetin toimittajalle.
Juttu jatkuu kuvien alla.
Siirtotyöläisiä jännittämässä MM-kisojen ottelua krikettistadionilla.
Yksi kolmesta MM-turnauksen "fanialueesta" on kaukana Dohan kaupungin keskustasta.
Jutussa kuvaillaan kuinka "fanialueen" seremoniamestari yrittää saada stadionilla makuupussissaan nukkuvaa siirtotyöläistä hereille, kun lähetys MM-turnauksen päiväottelusta on alkamassa.
– Näky on juuri niin epätodellinen kuin miltä se kuulostaa, ruotsalaismediassa maalaillaan.
LUE MYÖS: Surkuhupaisa totuus Qatarin MM-kisafaneista selvisi – "Siinä on jotain pohjoiskorealaista"
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan 95 prosenttia Qatarin työvoimasta tulee ulkomailta. Sen jälkeen, kun maa sai vuonna 2010 järjestettäväkseen käynnissä olevat MM-kisat, siirtotyöläisiä on kuollut massiivisissa rakennustöissä raporttien mukaan yli 7 000.
Isolla osalla siirtotyöläisistä on MM-turnauksen aikana normaalia enemmän vapaa-aikaa. MM-työntekijä Treyn mukaan haastavissa oloissa huhkiva siirtotyöläisiä ei haluta kuviin kansainvälisissä kisalähetyksissä, koska se antaisi huonon kuvan Qatarista.
– Olen nähnyt, kuinka heitä painostetaan työntekoon. Olen ollut sisällä heidän "asunnoissaan" ja nähnyt, kuinka he elävät. Se ei ole (ihmisarvolle) sopivaa.
LUE MYÖS: Lähde: David Beckham ajettiin ulos hotellistaan Qatarin MM-kisoissa
Ongelmia on ollut myös Asian Cityn kisakatsomossa.
– Kun stadion avattiin (siirtotyöläisille), katastrofi oli lähellä. Sisään päästettiin aivan liikaa ihmisiä, ja he käyttäytyivät levottamasti jonoissa, mikä on ymmärrettävää, sillä he ovat tehneet pitkän ajan vain töitä.
– Täällä ei ole näkynyt muita katsojia kuin siirtotyöläisiä. Fifa ei halua heidän menevän kaupungin keskustaan, vaan haluaa pitää kaikki täällä.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Tunnelmaa Asian Cityn kisakatsomosta.
Aftonbladetin toimittaja havaitsee tuhansien katsojien joukosta vain muutaman naisen, joista ainoastaan yksi, Sri Lankalta tullut 25-vuotias Nikhita, suostuu haastatteluun. Hän on työskennellyt Qatarissa kolme vuotta ja pitää MM-kokemusta hienona.
LUE MYÖS: Sateenkaarinauha oli liikaa: MM-fani vietiin pois katsomosta
Haastattelu päättyy nopeasti, kun puhe kääntyy rakennustöissä kuolleisiin siirtotyöläisiin.
– Minulla ei ole mielipidettä siitä. Se, mitä tapahtui täällä, voi tapahtua missä vain, Nikhita vastaa ja poistuu ystävänsä kehotuksesta.
MM-turnaus jatkuu vielä reilut kaksi viikkoa.