Sosiaalisessa mediassa on useita päiviä kohistu hämmentävästä ilmiöstä: Etelä-Aasiasta saapuneet miehet "fanittavat" Qatarin kaduilla muun muassa Argentiinaa, Brasiliaa, Espanjaa ja muita MM-kisoihin osallistuvia jalkapallomaita.
Jalkapallon MM-kisojen isäntäkaupunkien katukuvissa saattaa olla kisojen aloitusviikolla usein jo näkyvää fanikulttuuria. Näin on myös Qatarin Dohassa, tosin hiukan erilaista – ja suurimmaksi osaksi lavastettua sellaista.
Videoissa miehet ovat pukeutuneet tietyn maan pelipaitoihin ja kulkevat Dohan kaduilla näennäisessä karnevaalitunnelmassa. Kulkueista puuttuvat kokonaan naiset ja lapset.
Mutta se ei ole ainoa silmään särähtävä seikka. Argentiinalaisfanit eivät nimittäin suinkaan ole argentiinalaisia, tai ranskalaisfanit ranskalaisia. Kaduilla ajelehtivat poppoot koostuvat enimmäkseen intialaisista, nepalilaisista ja muista Qatarissa asuvista aasialaisista siirtotyöntekijöistä.
Lisäksi moinen avoin marssi Qatarin kaduilla ei olisi tavallisesti lainkaan sallittua – varsinkaan ulkomaalaisten järjestämänä.
Palkattuja vai pakotettuja?
Qatarin miljoonista siirtotyöntekijöistä merkittävä osa työskentelee orjatyön kaltaisissa olosuhteissa. Satojen fanikulkueisiin osallistuneiden miesten tilanne ei välttämättä tee tähän poikkeusta.
Jalkapallotutkija Sami Kolamon mukaan sorretut siirtotyöläiset – he, jotka ovat pysyneet hengissä – kutsutaan leireiltään mukaan MM-kisahuumaan siinä vaiheessa, kun joihinkin peleihin ei saada myytyä lippuja.
Reutersin julkaisemalla videolla intialainen Qatarissa työskentelevä Rashad Palakkal juhlii kameralle kasvomaaleja myöden Argentiinan väreihin sonnustautuneena. Muutamakymmentä muuta Argentiinan pelipaitaan pukeutunutta miestä on kerääntynyt heilumaan taustalle. Faniringin ympärillä on useita kameroita.
Artikkelin videolla Palakkal kertoo, miksi kannustaa Argentiinaa.
– Messin takia. Rakastamme Messiä.
Toimittaja utelee, kuka voittaa MM-kisat.
– Argentiina, todellakin.
Toimittaja varmistaa vielä, kuka voittaa.
– Todellakin Argentiina. Vamos, vamos Argentiina.
Qatarin MM-kisajärjestäjä kertoo olevansa pettynyt siihen, että kansainväliset tahot ja ihmiset epäilevät siirtotyöläisten faniuden autenttisuutta.