Kysyjän tarkoittamat risteykset eivät ole tasa-arvoisia, vaikka sellaisilta nopeasti katsottuna vaikuttavatkin.
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.
Kysymys: Ainakin Aleksis Kiven kadulla Helsingissä on tasa-arvoisia risteyksiä, joissa ei selvästi ole tapana väistää oikealta tulevaa. Miksi?
Vastaus: Yleensä en käsittele jonkun tietyn kaupungin yksittäistä ongelmakohtaa. Vaikka kysymys tällä kertaa onkin tarkasti yksilöity Helsinkiin tietylle kadulle, haluan tämän aiheen kuitenkin käsitellä. Kyseisen kaltaisia paikkoja on pääkaupunkiseudulla useita, ja todennäköisesti niitä löytyy myös muualta Suomesta.
Kyseessä on "jalkakäytävän ja/tai pyörätien ylitys"
Tieliikennelain 24 §:ssä listatuissa väistämissäännöissä todetaan, että ajoneuvolla on aina ylitettäessä jalkakäytävää tai pyörätietä väistettävä kyseistä väylää käyttävää jalankulkijaa, pyöräilijää tai mopoilijaa. Samaisessa lakipykälässä myös mainitaan, että tultaessa ajoradalle jalkakäytävän tai pyörätien ylityksen jälkeen on väistettävä muita tienkäyttäjiä.
Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että väistämisvelvollisuutta osoittava liikennemerkki voidaan korvata tien rakenteella. Tällaiseen risteykseen ei ole maalattu suojatietä ja/tai pyörätien jatketta, vaan jalkakäytävä ja/tai pyörätie jatkuvat "päätien" rinnalla "sivutien" yli. "Sivutietä" lähestyvät joutuvat näin ollen ajamaan jalkakäytävän ja/tai pyörätien yli halutessaan liittyä "päätielle".
Koska tätä "sivutietä" pitkin lähestyvät joutuvat ylittämään jalkakäytävän ja/tai pyörätien, pitää heidän väistää paitsi kevyttä liikennettä myös muita tienkäyttäjiä tullessaan "päätien" ajoradalle jalkakäytävän ja/tai pyörätien ylityksen jälkeen.
Kyseinen risteystyyppi ei sovellu Suomen olosuhteisiin
Tällainen risteystyyppi on varsin hölmö, koska se on todella vaikea erottaa tavallisesta tasa-arvoisesta risteyksestä, jossa väistämissäännöt ovat erilaiset.
Keskeiset erot tasa-arvoiseen risteykseen verrattuna ovat, että kysyjän tarkoittamasta risteystyypistä suojatietä osoittavat liikennemerkit ja suojatien sekä pyörätien jatkeen maalaukset puuttuvat – ja ne puuttuvat siksi, että kyseisessä kohdassa ei ole suojatietä eikä pyörätien jatketta, vaan jalkakäytävä ja/tai pyörätie jatkuvat katkeamattomina tien yli.
Lue myös: Poliisi valvoi risteystä ja havaitsi ikävän ilmiön – lähes puolet kuskeista toimi väärin
Tämä tien yli jatkuva jalkakäytävä ja/tai pyörätie on toteutettu hieman ajoradan pinnasta korotettuna. Korotus tulee aivan liian helposti sekoitettua korotettuun suojatiehen tai pyörätienjatkeeseen – lisäksi talvella se jää piiloon lumen alle. Myös suojatien ja/tai pyörätien jatkeen tiemerkintöjen puuttuminen jää helposti huomaamatta juuri talvikelillä, kun ne olisivat joka tapauksessa autoilijan havaitsemattomissa, lumen alla.
Epäselvyyksien, vaaratilanteiden ja vahinkojen välttämiseksi kysymyksessä esitetyn kaltaiset risteykset tulisi mielestäni muuttaa vastaamaan tavallisia tasa- tai eriarvoisia risteyksiä. Nykyisessä muodossaan ne eivät yksinkertaisesti millään tavalla sovellu Suomen olosuhteisiin.
Lue myös: Osaatko väistämissäännöt? Nämä asiat pyöräilijän ja autoilijan pitää muistaa
Katso myös: Entä osaisitko ajaa tässä risteyksessä?
1:12Kauniaisissa sijaitsee risteys, jossa kuljettajat saavat olla tavallistakin tarkempina. Tilalle on valmistumassa liikenneympyrä elokuussa 2025.
MTV