EU puntaroi teknologiajätteihin iskemistä osana vastatoimiaan. Myös poikkeuksellisen kova väline ACI on ollut pöydällä.
EU:n ensimmäiset vastatoimet USA:n tulleille julkistetaan keskiviikkona, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.).
Hän kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa EU:n kauppaministereiden kokouksen jälkeen maanantaina.
Kyseessä ovat jo aiemmin kerrotut vastatoimet USA:n teräs- ja alumiinitulleille. Toisen vaiheen vastatoimien aikataulu on Tavion mukaan vielä avoinna.
Aiemmin komissiosta kerrottujen tietojen mukaan vastatullit kohdistuisivat muun muassa amerikkalaisiin viskeihin, Leviksen farkkuihin ja Harley Davidson -moottoripyöriin.
Komissio on antamassa listan alumiini- ja terästullien vastatoimista jäsenmaille jo tänään.
Esimerkiksi Ranska on vastustanut kuitenkin viskien lisäämistä listalle, sillä se on ollut huolissaan, että Yhdysvallat löisi vastatoimena tulleja viineille.
Tavio ei kommentoinut listan sisältöä tarkemmin tiedotustilaisuudessa.
– Luotamme siihen, että virkakunta sitä katsoo yhdessä. En ole kuullut, että siinä olisi mitään erimielisyyttä.
Trump on määrännyt EU:lle useita eri tulleja. Niihin kuuluvat 25 prosentin teräs- ja alumiinitullit sekä autotullit.
Näiden lisäksi Trump ilmoitti viime viikolla uusista 20 prosentin tuontitulleista EU:lle ja useille muille maille, mikä on saanut pörssit syöksylaskuun ympäri maailmaa.
Lue myös: Pörssit laskussa eri puolilla maailmaa – Trump: "En voinut ennakoida reaktiota"
Iskeekö EU teknologiajätteihin?
EU-maat käyvät myös tällä hetkellä keskustelua siitä, tulisiko EU:n iskeä yhdysvaltalaisiin teknologiajätteihin osana vastatoimia.
Tätä ajatusta ovat tukeneet esimerkiksi Saksa, Itävalta ja Ranska.
Tämä voisi toteutua esimerkiksi jonkinlaisen digiveron kautta.
Sen sijaan monia teknologiajättejä isännöivä Irlanti on ollut ajatusta vastaan.
– Teknologiajätteihin kohdistuvat toimet olisivat erittäin suuri eskalaatio, kun meidän tulisi vähentää eskalaatiota, Irlannin kauppaministeri Simon Harris sanoi toimittajille.
Tavio ei kommentoinut tiedotustilaisuudessa, keskusteltiinko kokouksessa digijätteihin iskemisestä tai Suomen kantaa asiaan.
Osana vastatoimia EU:n keskusteluissa on välähdellyt myös poikkeuksellinen toimi eli pakottamisen vastainen väline, ACI.
EU voisi tämän välineen avulla rangaista toimijaa, joka käyttää esimerkiksi taloudellista painostusta tai kauppasaartoa jotakin jäsenmaata vastaan.
Välineen käyttöönotto olisi hyvin poikkeuksellinen ja voimakas toimenpide.
– Se on pöydällä, mutta en katso, että olisi tarvetta mennä asioiden edelle. Vaihtoehdot on pidettävä avoinna, Tavio summasi.
Tavion mukaan EU:n on kuitenkin välttämätöntä vastata tulleihin jollain tapaa.
– En kannata sitä, että tässä tilanteessa lähdettäisiin alistumaan, vaan mielestäni on varmasti Yhdysvaltainkin odottama toimintatapa se, että me vastaamme epäreiluihin tulleihin.
Lue myös: Trump ei harkitsekaan 90 päivän taukoa tulleihin – Valkoinen talo: "Valeuutinen"
"USA:lle tarjottiin teollisuuden nollatulleja"
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi maanantaina, että EU tarjosi Yhdysvalloille teollisuustuotteita koskevaa tullivapautta.
Von der Leyenin mukaan "nollatullitarjous" Yhdysvaltain ja EU:n välillä tehtiin ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetti EU:sta tuotaville tuotteille 20 prosentin tullit.
Von der Leyenin mukaan EU on yhä valmis neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa ja tarjous on yhä pöydällä.
Trumpille läheinen liikemies Elon Musk esitti viikonloppuna, että EU:n ja Yhdysvaltain välillä tulisi olla vapaakauppa-alue. Hän lausui kommentin vain muutama päivä Trumpin ilmoitettua uusista tulleista.
– Nollatullien mahdollisuuden osalta voin kommentoida sen, että tietysti Suomi suhtautuu mahdolliseen kaupan vapautumiseen ja alempiin tulleihin hyvin myönteisesti. En siis pane pahakseni, jos Musk tätä ajatusta Trumpille esittelee, ministeri Tavio kommentoi.
Saksan talousministeri Robert Habeck taas sanoi kokoukseen saapuessaan, että Muskin kommentit kertovat pelosta ja siitä, että tämä on nähnyt, että myös hänen yrityksensä ja Yhdysvaltain talous kärsivät Yhdysvaltain luomasta sotkusta.
"Tärkeää, että EU pysyy yhtenäisenä"
Tavio myös torppasi ajatuksen siitä, että jäsenmaat kävisivät kahdenkeskisiä neuvotteluita Yhdysvaltojen kanssa.
– On tärkeää, että EU pysyy yhtenäisenä. Ei ole kenenkään etu, jos joku lähtee EU:n yhteisestä rintamasta, Tavio sanoi.
Tavion puoluetoveri, elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) aiheutti keskustelua viime viikolla, kun hän arvioi, ettei Suomen pidä olla ”paavillisempi kuin paavi” vaan pyrkiä kahdenvälisiin neuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa jäänmurtajista.
Juttua täydennetty 7.4.2025 kello 18.15.