Pääministeri Orpo Ylellä: Yhteisöveron lasku hyvitetään kunnille

Petteri Orpo LK huhtikuu 2025
Orpon mukaan toimilla tähdätään siihen, että velkaantuminen lähtee laskuun, työllisyys kohenee, Suomen talouden tilanne paranee ja bruttokansantuote kasvaa.Lehtikuva
Julkaistu 27.04.2025 16:09(Päivitetty 27.04.2025 17:31)

MTV UUTISET – STT

Orpo perusteli puoliväliriihen päätöksiä: "Kyllä, tähän liittyy riskiä, mutta suurempi riski on olla tekemättä mitään."

Hallitus päätti keskiviikkona päättyneessä puoliväliriihessä keventää myös yhteisöveroa 20 prosentista 18 prosenttiin vuonna 2027.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus kompensoi kunnille yhteisöveron laskemisesta aiheutuvat vaikutukset. Yhteisöveron lasku vaikuttaa kuntien talouteen.

Orpo kommentoi asiaa pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa sunnuntaina.

Lue myös: Miksi hallitus vaihtoi sakset veronalennuksiin? "Näyttäisi pahalta laskea pelkästään hyvätuloisten verotusta"

Ay-maksupäätös: Ihmisillä on oikeus valita itse

Orpo puolustaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden lakkauttamista ihmisten oikeudella tehdä itse valintoja.

–  Haluamme nähdä tämän niin, että kun me kevennämme samaan aikaan kaikkien palkansaajien verotusta, jokainen voi sitten, kun käteen jää enemmän rahaa, tehdä itse valinnan, hän sanoi haastattelutunnilla.

Hallitus päätti keskiviikkona päättyneessä puoliväliriihessään keventää ansiotulojen verotusta.

Ilta-Sanomat uutisoi valtiovarainministeriön laskelmista, joiden mukaan esimerkiksi ammattiliittoon kuuluvilla pienituloisilla ay-jäsenmaksujen verovähennyksen poisto syö ansiotuloverotuksen kevennyksen vaikutuksen nettotuloihin lähes kokonaan.

–  Katsoimme sen kuitenkin mielestäni niin, että jokaisen kohdalla se jää kuitenkin vielä positiivisen puolelle, Orpo totesi.

Orpon mukaan palkansaajien näkemykset ovat hallitukselle äärettömän tärkeitä, mutta palkansaajajärjestöjen politiikka on "asia erikseen". Hänen mukaansa palkansaajajärjestöjen on huolehdittava, että niiden toiminta on niin vetovoimaista, että palkansaajat haluavat liittyä liittoihin.

–  Suomessa saa edelleenkin liittyä liittoon ja maksaa sen jäsenmaksun, pääministeri totesi.

"Haemme potkua"

Orpo perusteli muutoinkin hallituksen puoliväliriihessä tehtyjä suuria vero- ja muita uudistuksia.

– Kyllä, tähän liittyy riskiä, mutta suurempi riski on olla tekemättä mitään.

Orpon mukaan toimilla tähdätään siihen, että velkaantuminen lähtee laskuun, työllisyys kohenee, Suomen talouden tilanne paranee ja bruttokansantuote kasvaa.

– Näillä päätöksillä painamme velkasuhteen tulevina vuosina EU:n haluamalle uralle.

Hallitus päätti puoliväliriihessään myös niin sanotusta "siltarahoituksesta". Tässä on kyse siitä, että ainakaan heti veronkevennykset eivät rahoita itse itseään. Tätä paikkaamaan hallitus päätti ottaa Valtion eläkerahastosta noin miljardi euroa vuonna 2027. Orpolta kysyttiin, minkä takia puuttuvaa rahaa ei otettu yksinkertaisesti lainana markkinoilta.

– Lainan määrä alkaa olla hyvin kriittisillä tasoilla, ja korkomenot pelkästään valtion lainasta ovat jo yli kolme miljardia vuodessa, Orpo vastasi.

Hän sanoi myös, että kaikki hallitukset ovat käyttäneet valtion omaisuutta ja tasetta erilaisiin investointeihin.

– Toiseksi me haemme potkua sille, että me saamme talouden käänteen aikaan. Rytmin muutos.

Orpo sanoi, että Valtion eläkerahastosta ei voida kuitenkaan ottaa "määräänsä enempää", kun häneltä kysyttiin, voisiko sieltä ottaa rahaa myös esimerkiksi suurentuvien puolustusmenojen kattamiseen.

Koulutuksen resursseja ohjaillaan

Hallitus päätti puoliväliriihessään myös leikata korkeakoulujen perusrahoitusta. Samalla kuitenkin lisätään korkeakoulujen aloituspaikkoja. Orpon mukaan hallitus uskoo edelleen koulutuksen voimaan.

– Tätä pidetään kasvutoimena. Uskon, että se leikkaus, joka korkeakoulujen perusrahoitukseen tulee, on siedettävissä.

Orpo myös myönsi, että näillä keinoin hallitus voi ohjata koulutuksen resursseja koko maan näkökulmasta oikeaan suuntaan.

– Pyritään saamaan voimaa sinne, missä uutta osaamista tarvitaan.

Orpo muistutti, että myös iso osa tulevasta T&K-rahoituksesta ohjautuu yliopistoille ja korkeakouluille.

"Tärkeää, että Trump keskusteli suoraan Zelenskyin kanssa"

Orpo sanoi haastattelutunnilla olevansa mielissään eilisistä uutiskuvista, joissa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi keskustelevat.

Orpon mukaan on erittäin tärkeää, että Trump keskustelee suoraan Zelenskyin kanssa. Presidentit tapasivat lyhyesti paavi Franciscuksen hautajaisten yhteydessä Roomassa.

Suomen vahva linja on Orpon mukaan yhä, että Ukrainasta ei voi sopia Ukrainan yli. Vain Ukraina voi ottaa kantaa esimerkiksi aluekysymyksiin, jotka ovat nyt pöydällä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 27.4. kello 17.30.

Lue myös: Näin Zelenskyi luonnehti lyhyttä tapaamista Trumpin kanssa

Tuoreimmat aiheesta

Verot