Täystyrmäys – tulikuumassa F1-mestaruustaistossa armoton tuomaripäätös

Lando Norris sai viime sunnuntaina Yhdysvaltain GP:ssä viiden sekunnin aikarangaistuksen tilanteesta, jossa hän ohitti radan ulkopuolelta Red Bullin Max Verstappenin

Verstappen peitteli maailmanmestaruudestaan kanssaan taistelevan Norrisin ohitusyritystä sillä seurauksella, että molemmat ajautuivat ratarajojen ulkopuolelle. Norris ohitti samassa yhteydessä kilpakumppaninsa.

Ratarajojen ulkopuolelta ohittaminen on kiellettyä, ja Norrisille langetettiin viiden sekunnin aikarangaistus. Se pudotti kolmanneksi nousseen brittikuljettajan Verstappenin taakse neljänneksi.

McLaren pyysi Norrisin rangaistustilannetta uudelleen tarkasteltavaksi. Kansainvälisen autoliitto FIA:n tuomaristo kuitenkin hylkäsi pyynnön, koska se ei sisältänyt uutta, merkittävää todistusaineistoa.

"Kestämätön" väite

McLaren oli kyseenalaistanut tuomariston päätöksen siksi, että arviointi olisi perustunut virheeseen. McLaren väitti, että Norris oli tilanteessa puolustava kuljettaja, koska hän oli jo ohittanut Verstappenin suoralla ennen kuin autot jarruttivat mutkaan.

Tuomariston mukaan McLarenin väite oli kuitenkin "kestämätön", eikä tuomariston päätös ole merkittävää uutta aineistoa tai päätöksessä tehty virhe ole uutta aineistoa.

Jos McLarenin väite olisi hyväksytty, olisi voitu tarkastella eri sääntökohtia – etenkin sitä, syyllistyikö Verstappen rikkeeseen pakottamalla Norrisin ulos radalta.

Verstappenin MM-johto Norrisiin kasvoi Yhdysvaltain GP:ssä 57 pisteeseen. Kautta on jäljellä viisi osakilpailua, mukaan lukien tänä viikonloppuna ajettava Meksikon GP.

Alankomaalaistähti Verstappen jahtaa neljättä perättäistä maailmanmestaruuttaan. Norrisilla on tähtäimessä uransa ensimmäinen F1-titteli. McLarenin kehittyminen on edesauttanut hänen nousuaan Verstappenin uhkaajaksi kauden kuluessa.

Lue myös:

    Uusimmat