Kun muut lapset opettelivat vasta lausumaan ensimmäisiä sanojaan, 2-vuotias brittipoika Teddy osasi jo lukea.
2-vuotiaana itsensä lukemaan opettanut Teddy Hobbs on hyväksytty nuorimpana jäsenenä ikinä Ison-Britannian Mensan jäseneksi, kertoo muun muassa BBC. Nyt jo 4-vuotiaalla Teddylla on huima kielipää, ja poika osaa muun muassa laskea sataan kuudella eri kielellä äidinkielensä lisäksi. Kielien joukossa on muun muassa mandariinikiina, saksa ja ranska.
"Äiti, lasken mandariinikiinaksi"
Somersetin Portisheadissa asuva Teddy oli äitinsä Bethin mukaan 2 vuotta ja 4 kuukautta vanha oppiessaan lukemaan. Nyt, 4-vuotiaana, Teddy pystyy jo lukemaan esimerkiksi Harry Potter -kirjoja. Äiti Bethin mukaan Teddy oppi lukemaan katselemalla lastenohjelmia ja kopioimalla kirjainten äänteitä.
Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.
Pienen pojan älykkyys on toisinaan yllättänyt perheenjäsenet.
– Kerran hän näpytteli tablettiaan ja äänteli jotain, mitä en ymmärtänyt. Kun kysyin asiasta, hän sanoi "äiti, lasken mandariinikiinaksi", Beth kertoo BBC:n haastattelussa.
Todellinen älykkyys tuli vanhemmille täytenä yllätyksenä
Teddy hyväksyttiin Mensan jäseneksi viime vuonna, pojan ollessa 3-vuotias. Pikkumies sai ällistyttävät 139 pistettä 160:sta Stanford Binet -älykkyystestissä. Independentin mukaan Teddyn tulos tuli vanhemmille täytenä yllätyksenä, eikä heillä ollut alun perin aikomusta pyrkiä tuloksen avulla Mensaan.
– Ollakseni rehellinen, se oli täysin sattumaa, että hän pääsi jäseneksi. Emme koskaan pyrkineet saamaan häntä Mensaan. Teimme testin, jotta voisimme auttaa Teddya, kun hän aloittaa koulun syyskuussa. Emme koskaan suunnitelleet, että hänestä tulisi Mensan jäsen.
Mensa on kansainvälinen älykkyysjärjestö, jossa on maailmanlaajuisesti noin 130 000 jäsentä.Mensan toiminnan tarkoituksena on älykkyyden tunnistaminen ja kehittäminen ihmisyyden hyväksi, älykkyystutkimuksen tukeminen sekä älyllisen ja sosiaalisen ympäristön tarjoaminen jäsenilleen. Mensan jäseneksi voi liittyä jokainen, joka saavuttaa älykkyystestissä paremman tuloksen kuin 98 prosenttia väestöstä.
Lähde: Suomen Mensa ry
Kun Teddy oli suorittanut noin tunnin kestävän älykkyyskokeen, vanhemmille kerrottiin, että tulos riittäisi Mensaan.
– Emme oikein tiedä, miten hänestä tuli näin älykäs, sillä emme mieheni kanssa ole mitään kielitieteilijöitä. Vitsailemmekin aina, että hedelmöityshoitobiologin on täytynyt lipsauttaa neulaansa tai jotain, Beth nauraa.
Teddy ja hänen siskonsa ovat saaneet alkunsa koeputkihedelmöityksellä.
Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.
Poikkeukselliset kyvyt tuovat mukanaan myös haasteita
Vanhempien mukaan pojan älykkyys on sekä siunaus että kirous, sillä Teddyn poikkeukselliset kyvyt tuovat mukanaan myös erilaisia haasteita. Teddy ei esimerkiksi osoita kiinnostusta "normaaleihin" ikäluokkansa asioihin, kuten television katseluun tai pelaamiseen, vaan viihtyy älykkyyttä haastavissa tehtävissään.
– Hän ei toistaiseksi täytä autismin tai ADHD:n diagnoosin kriteerejä – ja koska Teddy on niin paljon muita ikäisiään edellä, on vaikeaa löytää apua hänen opettamiseensa.
Joka tapauksessa vanhemmat toivovat Teddylle tasapainoista lapsuutta. Poika on alkanut ymmärtää, että hänen kaverinsa eivät ole välttämättä samalla viivalla esimerkiksi lukemisen kanssa, mutta vanhemmat eivät halua tämän niin sanotusti ”nousevan hattuun”.
– Jos hän osaa tehdä asioita, niin hyvä. On kuitenkin tärkeää, että hän näkee asian niin, että "kyllä, osaan lukea, mutta kaverini sen sijaan juoksee minua nopeammin". Meillä kaikilla on omat henkilökohtaiset vahvuutemme.
Teddy ei kuitenkaan ole maailman nuorin Mensaan hyväksytty jäsen, sillä Yhdysvalloissa hyväksyttiin vuonna 2021 jäseneksi 2-vuotias Kashe.
Lue lisää: Taapero hyväksyttiin Mensan jäseneksi – 2-vuotiaan ÄO on 146!
Lähteet: BBC, Independent