Toimivan pihan suunnittelemiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta pihasta tulisi pitkäikäinen ja käytännöllinen kokonaisuus. Pihasuunnitteluun on saatavilla myös ammattiapua.
Uusi piha on aina helpoin suunnitella, sillä siinä kaikki mahdollisuudet ovat avoinna. Vanha kohde on haasteellisempi, mikä tarkoittaa, että suunnitelma ja kartoitus on syytä tehdä erityisen huolellisesti.
Kasvillisuus on asia, joka usein tulee ensimmäisenä mieleen pihasuunnittelusta, mutta on hyvä muistaa, että kasvillisuus on vain yksi osa suunnitelmaa.
Muista kaavamääräykset ja budjetti
Tärkeää on tutustua heti alussa alueen kaavamääräyksiin, joista saattaa löytyä yllättäviäkin tietoja. Kaava saattaa määritellä esimerkiksi sen, saako pensasaitaa istuttaa vai ei.
Kaavamääräysten lisäksi myös kustannuksia on syytä miettiä, sillä pihaan voi upottaa rahaa suuriakin summia.
– On tärkeää ymmärtää, millaisia kustannuserot ovat riippuen siitä, valitaanko esimerkiksi murske, sora, luonnonkivi vai asfaltti, kertoi puutarhuri, puutarhanopettaja ja hortonomi Eeva Blomberg Kevätmessujen tietoiskussa.
Puutarhatöitä vai helppohoitoisuutta?
Mieti pihasuunnitelmaa tehdessäsi tai ammattilaisen apuun turvautuessasi, kuinka paljon haluat tulevaisuudessa käyttää aikaasi puutarhanhoitoon. Se määrittelee paljolti ratkaisuja, joita pihasuunnitelmassa on syytä tehdä. Esimerkiksi hyötykasvit, yksivuotiset kesäkukat, leikattavat pensasaidat ja nurmikko vaativat melko paljon hoitoa.
Blomberg kehotti harkitsemaan pienen pihalla kohdalla esimerkiksi nurmikosta luopumista, mikäli puutarhanhoidolle ei juuri aikaa löydy.
– Myös katteet, kankaat, hyvät kasvivalinnat ja kovat pinnat, kuten terassit auttavat tekemään pihasta helppohoitoisen.
Erilaiset terassit, kesäkeittiöt ja elävän tulen paikat ovatkin tällä hetkellä suosittuja pihaelementtejä.
Valitse kasvit huolella
Kun tulee aika valita sopivia kasveja, ota huomioon pihasi tarjoamat kasvuolosuhteet. Helppohoitoisuuteen voit vaikuttaa esimerkiksi valitsemalla pihallesi kasveja, jotka viihtyvät tontin tarjoamassa kasvuympäristössä. Tarkista esimerkiksi auringonvalon määrä ja maaperän laatu.
Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan pihan vanhoja kasveja ja istuta uusia vanhojen lomaan. Ota huomioon, että jätät pihalle riittävästi kulkuväyliä, tilaa mahdollisille piharakennuksille sekä oleskelualueille. Huolehdi myös, että kasveille jää riittävästi valoa ja tilaa kasvaa lajin tarpeet huomioiden.
Muista suunnitella etukäteen myös valaistusta. Blomberg sanoi valaistuksen saavan usein liian vähän huomiota pihasuunnitelmassa.
– Valaistuksella saa aikaan sopusointuisuutta, mutta yli ei saa valaista. Myös sisääntuloon pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Suomessa ollaan liian vaatimattomia sisääntulojen suhteen.