Kasvimaan perustaminen vaatii jonkin verran työtä, mutta kun teet pohjatyöt kunnolla, pääset nauttimaan hyvästä ja satoisasta kasvimaasta.
Kasvimaan perustaminen onnistuu sekä syksyllä että keväällä. Jos perustat kasvimaan jo syksyllä, ehtii maa asettua paremmin kevääksi. Perustaminen onnistuu kuitenkin hyvin myös keväällä.
Aloita projekti päättämällä kasvimaan paikka.
– Hyötykasvit tarvitsevat paljon valoa. Kasvimaan pitäisi saada päivässä 8–10 tuntia auringonvaloa, kertoo Minna Siltala Puutarhaliitosta.
VINKKI
Aamuaurinko kuivattaa kasvimaan yön jäljiltä, ja kasvit toipuvat nopeammin.
Auringon olisi hyvä päästä paistamaan kasvimaalle heti aamusta, sillä aurinko kuivattaa kasvuston ja kasvit toipuvat nopeammin yöstä.
Ota huomioon myös ilmansuunnat.
– Monesti alkukesästä tulee kylmiä tuulia idästä ja pohjoisesta. Kasvimaa olisi hyvä suojata niiltä ilmansuunnilta.
Paranna maata tarpeen mukaan
Kun paikka on päätetty, on aika tarkastella maata. Maa-aines voi olla hiekkaista, savista tai jopa kivistä.
– Vanhoilla pihoilla maa-aines on yleensä luontaisesti parempaa, koska siellä on jo valmiiksi jonkinlainen eliöiden ja ravinteiden tasapaino.
Uudistaloissa maaperä ei ole yhtä otollista kasvimaalle, mutta uudiskohteissakin maasta on mahdollista muokata hyvä ja ravinteikas, se vain vie jonkin verran aikaa.
– Valmismullassa ei ole kaikkia lieroja, ötököitä, sieniä ja bakteereja, joita hyvässä maassa on.
VINKKI
Poista rikkaruohot kunnolla. Tarkka työnjälki palkitsee tulevaisuudessa!
Maata voi parantaa ostamalla hyvälaatuista ja ravinteikasta valmismultaa ja sekoittamalla sitä olemassa olevaan maaperään. Ensin on kuitenkin poistettava rikkaruohot.
Poista tai käännä nurmikko
Jos perustat kasvimaan nurmikolle, on perustamiseen olemassa parikin eri tapaa.
– Yksi tapa on poistaa nurmikko juurineen alueelta. Se on helppoa, tosin tietenkin raskasta työtä.
Ekologisempi tapa on ottaa käyttöön kohopenkki. Tällöin nurmituppaat käännetään ylösalaisin. Peitä kääntämisen jälkeen maa sanomalehdillä ja tuo päälle ruokamultakerros. Multaa on oltava vähintään 30 cm.
Kohopenkissä on monia etuja. Se lämpenee nopeasti ja myös pysyy lämpimänä, minkä takia kasvit viihtyvät siinä yleensä hyvin. Haittapuolena on kuitenkin kuivuminen, joten etenkin helteillä kohopenkkien kastelusta on pidettävä hyvää huolta.
Kun ryhdyt perustamaan kasvimaata, suosittelee Siltala hankkimaan samalla kompostin.
– Pienessä talossa suosittelen ehdottomasti lämpökompostorin hankkimista. Siihen menevät sekä ruokajätteet että kasvimaan kasvijätteet. Ne maatuvat lämpökompostorilla nopeasti hyväksi humukseksi, jolla kasvimaan multaa on helppo pitää elinvoimaisena.