Teini-ikäiset ovat näkyvin yksittäinen ryhmä verkkorikoksista epäiltyjen joukossa, kerrotaan keskusrikospoliisista. Jo alle parikymppiset tekevät palvelunestohyökkäyksiä, kalastelevat tunnuksia ja käyttävät niitä hyväkseen, kertoo KRP:n verkkorikostorjunnan päällikkö, rikosylikomisario Tero Muurman.
– Jotkut nuoret myös tunkeutuvat henkilöiden asiointi- ja sähköpostitileille. Ohjeita löydetään netistä ja niin sanotusta darknetistä, Muurman kertoo.
Darknetillä viitataan internetin osaan, johon ei pääse käsiksi hakukoneilla eikä tavallisilla selaimilla.
Tälläkin hetkellä KRP epäilee 17-vuotiaan tehneen tietomurron, jossa on hankittu yksityishenkilöiden käyttäjätilitietoja.
– Henkilön epäillään hankkineen oikeudetta pääsyn useisiin internetin kauppapaikkojen käyttäjätileihin teknisin apuvälinein, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Velin KRP:stä kertoo.
Nuoren miehen epäillään käyttäneen hyväkseen ihmisten tilitietoja, jotka on jossakin vaiheessa hankittu jostakin ja koostettu listoiksi nettiin.
Nuorukaista epäillään muun muassa tietomurrosta ja tietoverkkorikosvälineen hallussapidosta.
Tutkinta kestää pitkään
Jos ei-ammattimaisten verkkorikosten tekemiseen tarvitaan vain ohjeet netin foorumeilta sekä hieman aikaa ja motivaatiota, ei tutkinta käy aivan näin helposti. Muurmanin mukaan juttujen tutkinta kestää pitkään, sillä kyse on lähes aina maiden rajat ylittävästä rikollisuudesta.
– Siinä tarvitaan oikeusapupyyntöjä palveluntarjoajille ja muiden maiden viranomaisille. Näitä pyyntöjä tulee myös paljon meille, kun on ulkomainen uhri ja epäilty on suomalainen, Muurman kertoo.
Vaikka usein kyse on Muurmanin mukaan näyttämisen halusta ja rajojen kokeilemisesta, voi rikoksista tulla kovempia seurauksia kuin ehkä tajutaankaan.
– Esimerkiksi palvelunestohyökkäyksessä voi tulla suuria taloudellisia vahinkoja.