Viiden pojan epäillään tehneen lukuisia tietomurtoja erilaisiin verkkopalveluihin rahallisen hyödyn toivossa. Tekohetkellä alaikäisten poikien aiheuttamat tuhot jäivät onnekkaasti vain korkeintaan kymmeniin tuhansiin euroihin.
Poikien tekemisiä selvitti keskusrikospoliisi, jonka tutkinnan perusteella pojat olivat tehneet muun muassa törkeitä tietomurtoja ja petoksia ero yritysten verkkokaupoissa ja -palveluissa. Kohteina olivat muun muassa kansainväliset verkkopalvelut sekä suomalaiset lippupalvelut ja teleoperaattorien verkkokaupat. Poliisin mukaan yksittäisiä tietomurtoja tehtiin useita miljoonia, ja tutkinnassa oli jopa 10 miljoonaa yksittäistä tekoa.
Rikosten pääepäilty oli tekohetkellä 17-vuotias, ja häntä epäillään törkeistä tietomurroista ja törkeistä petoksista. Kovien nimikkeiden taustalla on tekojen määrä ja suunnitelmallisuus. Muita poikia epäillään muun muassa perusmuotoisista tietomurroista ja petoksista.
Digityökalu murtautui järjestelmiin systemaattisesti
Rikoksissa käytettiin työkalua, joka kokeilee verkkoon aiemmin vuodettujen käyttäjätunnusten ja salasanojen yhdistelmiä eri palveluiden kirjautumissivuille. Jos kirjautuminen onnistuu, palvelua käytetään tai verkkokaupassa tehdään tunnusten omistajan laskuun ostoksia. Tunnuksia saatetaan poliisin mukaan myös myydä eteenpäin.
– Tässä tapauksessa rikosvahingot ja vahingonkorvausvaatimukset lasketaan korkeintaan kymmenissä tuhansissa euroissa, mutta ne olisivat voineet nousta todella suuriksi. Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille jo alkuvaiheessa, ja sitkeällä tutkinnalla toiminta saatiin katkaistua, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen kertoo KRP:n tiedotteessa.
Lue myös: Espoolainen teinihakkeri kyykytti Yhdysvaltain ilmavoimia ja lentojätti American Airlinesia uskomattomassa rikosvyyhdissä
“Tietomurtorikokset eivät varmasti näytä hyvältä ansioluettelossa”
Poliisi varoittaa, että tietoverkkorikokset voivat heijastua nuorten elämään kauan. Tieto rikoksesta jää poliisille ja törkeistä tietomurroista voi saada jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen. Jos teon tekee alle 15-vuotiaana, ei tätä tuomita rikoksesta, mutta hänellä on silti vastuu korvata aiheuttamansa vahingot.
– Yksittäisilläkin teoilla voi olla kauaskantoiset seuraukset esimerkiksi nuoren tulevalle työelämälle. Törkeät tietomurtorikokset eivät varmasti näytä hyvältä ansioluettelossa, Leponen sanoo.
– Poliisissa on huomattu, että verkkorikoksiin syyllistyvissä on mukana yhä nuorempia henkilöitä. Poliisi pyrkii puuttumaan asiaan uudella, tänä vuonna aloittaneella hankkeella, jonka tavoitteena on ennalta estää ja torjua nuorten verkkorikollisuutta, Leponen jatkaa.
Hankkeessa luodaan poliisin mukaan lisäksi toimintamalli sellaisten nuorten auttamiseen, joilla on riski ajautua tietoverkkorikosten kierteeseen.