Tekoäly muuttaa maailmaa, mutta me ihmiset määräämme miten – "Kyse ei ole mistään ulkoavaruudesta tulevasta hyökkäyksestä, vaan työnkaluista"

9:42imgVideo: Huomenta Suomen keskustelu tekoälyn mahdollisuuksista, haasteista ja uhkakuvista.
Julkaistu 12.06.2019 10:07
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Tekoäly vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen elämään nyt ja tulevaisuudessa. Se voi vapauttaa ihmisten aikaa tehokkaampaan työskentelyyn, mutta tuo tullessaan myös eettisiä haasteita.

Tällä hetkellä tekoälyä käytetään muun muassa isojen tietomassojen läpikäymiseen, kuvien tunnistukseen ja puheen sekä tekstin kääntämiseen. Sitä hyödynnetään esimerkiksi sairauksien tunnistamiseen

Huomenta Suomessa tänään vierailleen tekoäly-yrittäjä Maria Ritolan mielestä on turha pelätä, että koneet veisivät ihmisten työt. 

– Ongelmiahan tässä maailmassa on ratkaistavaksi ihan riittämiin, Ritola toteaa.

Eli työn määrästä ei kannata huolehtia, mutta sen laatu tulee muuttumaan. Samaa mieltä on futuristi ja keksijä Perttu Pölönen, joka tutkii tulevaisuuden vaikutusta työhön, koulutukseen ja bisnekseen. 

Hänen mielestään on huomionarvoista, että tulevaisuudessa tarvittavat taidot ovat todennäköisesti hyvin erilaisia kuin nyt. Koneet voivat ratkaista monet tehtävät ainakin osittain, mutta inhimillisiä taitoja, kuten rohkeutta ja luovuutta, on vaikeampi korvata. 

– Ehkä me alamme arvostamaan niitä eri tavalla, koska saamme niitä vain toiselta ihmiseltä, Pölönen pohtii. 

Eettiset haasteet pitää ratkaista nyt eikä jälkeenpäin 

Ritola ja Pölönen ovat molemmat yhtä mieltä, että teknologian muutos tuo mukanaan kysymyksiä ja haasteita, joiden ratkaisemiseen meidän kaikkien tulisi osallistua. 

Pölönen ottaa esimerkiksi geenimuuntelun, jonka ympärillä on jo tehty kansainvälisesti erilaisia kokeiluja, vaikka yhteistä eettistä koodistoa ei oltu laadittu eikä rajaa vedetty etukäteen.

Tekoälyn kehittämiseen liittyy kysymyksiä esimerkiksi sosiaalisesta kontrollista eli ihmisten valvonnasta, saavutettavuudesta ja vallan keskittymisestä.

– Nämä pitää ottaa vakavasti nyt, kun näitä järjestelmiä kehitetään, eikä vasta sitten kun ne on jo rakennettu, Ritola sanoo. 

Ihminen on edelleen kaiken takana

Keskustelu tulevaisuudesta, teknologiasta ja tekoälystä saattaa joskus tuntua korkealentoiselta, mutta Ritolan mukaan tekoälyä kannattaa ajatella työkaluna. Työkalupakkimme on laajentunut, ja voimme ratkaista entistä vaikeampia ongelmia. 

– Kyse ei ole mistään ulkoavaruudesta tulevasta hyökkäyksestä, vaan työnkaluista, joilla voidaan ratkaista ihmisten ongelmia ja parantaa hyvinvointia, Ritola sanoo. 

Pölönen on huomannut, että tulevaisuudesta ylipäätään puhutaan usein "kontrolloimattomana aaltona, joka pyyhkäisee yli". 

Lue myös: Suomalaisvangeille uusi työ: Kaltereiden takana koulutetaan nyt tekoälyä

– Edelleen ihmiset ovat kaiken takana. Se [muutos] voi yllättää nopeudessa, mutta se ei tule puskista.

Pölönen ja Ritola haluaisivat nähdä jokaisen ihmisen osallistuvan keskusteluun tekoälyn rajoista ja mahdollisuuksista. Loppujen lopuksi me itse päätämme, minkälaisiin tehtäviin tekoäly valjastetaan.

– Nämä ovat liian isoja ongelmia ja ilmiöitä jätettäväksi vain muutamien ihmisten päätettäväksi, koska ne vaikuttavat meihin kaikkiin, Pöllönen toteaa.

Katso keskustelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta!

Oikaisu tehty 13.6.2019 klo 6:50: Haastateltava Pölösen nimessä oli kirjoitusvirhe.

Tuoreimmat aiheesta

Tekoäly