Ulkoavaruudesta on löydetty tekoälyn avulla uusi planeetta. Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa tiedotti asiasta torstaina.
Kepler-90i:ksi nimetty planeetta löydettiin tutkimalla Nasan Kepler-avaruusteleskoopin keräämää tietokantaa Googlen tekoälyteknologian avulla. Koneoppimiseksi kutsutulla tekoälyn osa-alueella haravoitiin Kepler-teleskoopin keräämää aineistoa, josta uusi planeetta sitten löytyi.
– Kuten odotimme, Keplerin keräämässä tietoarkistossa piilee jännittävää löydettävää, johon tarvitaan vain oikea työkalu tai teknologia, Nasan Paul Hertz sanoi tiedotustilaisuudessa.
– Tämä löydös osoittaa, että tietokantamme tulee olemaan aarreaitta tulevaisuuden kekseliäille tutkijoille.
Uusi löydös on kahdeksas Kepler-90-tähteä kiertävä planeetta. Tätä ennen ei ollut tiedossa, että – omaa aurinkokuntaamme lukuun ottamatta – millään tähdellä olisi ympärillään enempää kuin seitsemän planeettaa.
Kepler-90 on auringon kaltainen tähti, joka sijaitsee Lohikäärmeen tähdistössä, 2545 valovuoden päässä Maasta. Nyt löydetty Kepler-90i on tulikuuma kiviplaneetta, joka kiertää Kepler-90:n ympäri 14,4 päivässä.
Tekoälyn avulla löydettiin myös Kepler-80-tähteä kiertävä kuudes planeetta.
– Tuoreet löydökset osoittavat, kuinka tärkeää tehtävää Kepler suorittaa, Nasan Jessie Dotson sanoo.
– Tällainen ensivaiheen tutkimus koneoppimisen hyödyntämisestä on esimerkki uudenlaisesta näkökulmasta Keplerin tietokantaan, ja se lupaa hyvää meidän ymmärryksellemme muista aurinkokunnista. Olen varma, että tiedon seassa on lisää ennennäkemättömyyksiä.
Vuonna 2009 radalleen laukaistun Keplerin kerrotaan löytäneen jo yli 2 500 eksoplaneettaa eli aurinkokuntamme ulkopuolista planeettaa. Tekoäly ja koneoppiminen auttavat seulomaan tietokantaa entistä tarkemmin.
– Koneoppiminen loistaa erityisesti tilanteissa, joissa tietokannat ovat niin suuria, etteivät ihmiset pysty sitä seulomaan, tutkija Andrew Vanderburg sanoo Nasan tiedotteessa.
– Tätä voisi verrata jalokivien siivilöimiseen hiekasta. Hienommalla siivilällä mukaan tarttuu enemmän kiviä, mutta samalla saattaa löytää myös enemmän jalokiviä.
Tekstin yläpuolella Nasan video löydöksiin liittyen.
Lähde: Nasa