"Teloitetun sukulaisena toimintanne on minusta hyvin loukkaavaa" – Mannerheim aiheutti kipakan sanasodan Oulussa: Yliopiston professori lähetti opiskelijoille nootin ja saa nyt tappouhkauksia

7:57img
Kirjailija Raija Oranen on kirjoittanut niin Kekkosesta kuin Paasikivestäkin – niin myös marsalkka Mannerheimista. Oranen kertoo, millaista on kirjoittaa laajaa teosta historiallisista henkilöistä.
Julkaistu 20.11.2019 16:46

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Opiskelijoiden kokoontumishuoneen seinälle ripustettu Mannerheimin muotokuva aiheutti Oulun yliopistolla kiistan, joka sai tuulta purjeisiinsa myöhemmin sosiaalisessa mediassa.

Oulun Luokanopettajaopiskelijat ry (Olo) oli järjestänyt Oulun yliopiston ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille kilpailun, jonka yhtenä tehtävänä oli ottaa selfie Carl Gustaf Emil Mannerheimin muotokuvan kanssa.

Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen ei katsonut yhdistyksen järjestämää kilpailua hyvällä. Myös rasismin tutkijana tunnettu yhteiskuntatieteiden tohtori lähetti opiskelijoille sähköpostin, jossa hän toi mielipiteensä julki.

Puurosen mukaan opiskelijat olivat ”kritiikittömästi Marsalkka Mannerheimin suojelijoita” ja kuva suurmiehestä oli poistettava koulun seinältä viipymättä.

– Oletteko te tietoisia siitä, että Mannerheim oli rotuajattelun kannattaja: talvisodan päättymisen jälkeen antamassaan päiväkäskyssä hän kutsui venäläisiä vieraaksi roduksi, lisäksi jatkosodan alettua hän käski erottelemaan valloitettujen alueiden venäläisväestön ja sijoittamaan heidät keskitysleireihin, minkä seurauksena vähintäänkin satoja ihmisiä kuoli nälkään ja huonoon kohteluun, Puuronen perustelee opiskelijoille lähettämässään sähköpostissa.

– Suomen sisällissodan aikana Mannerheim oli Valkoisen armeijan ylipäällikkönä, päävastuussa valkoisten ottamien vankien huonosta kohtelusta ja summittaisesta teloittamisesta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Kuvan poistamisen lisäksi professori vaatii lausunnossaan, että selfieiden ottaminen kuvan kanssa tulisi kieltää.

– Yhden teloitetun sukulaisena toimintanne on minusta hyvin loukkaavaa ja häpäisee teloitettujen ihmisten muistoa, Puuronen lopettaa kritiikkinsä.

Lue myös: Mannerheim oli varovainen emigranttisuhteissaan

Professori sai, mitä halusi

Oulun Luokanopettajaopiskelija ry:n hallitus reagoi saamaansa kritiikkiin nopeasti. Hallitus teki, kuten professori oli pyytänyt, ja Mannerheimin kuva poistettiin yliopiston kiltatiloista.

Hallituksen pahoitteluviesti on päätynyt niin ikään sosiaaliseen mediaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Kuva on kulkeutunut eräiltä Talvipäiviltä eräänlaisena matkamuistona tiloihimme ilman sen suurempaa merkitystä, eikä tarkoituksena ole ollut kenenkään yksittäisen historian henkilön suosiminen tai jalustalle nostaminen, hallitus vastasi pahoitellen kuvan ja siihen liittyvän tehtävän tuomaa mielipahaa.

Olo ry:n tapahtumatoimikunnan jäsen Olli Nisula kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että hän kokee Puurosen puuttuneen ainejärjestöjen sisäiseen asiaan, eikä kuvaa olisi tullut poistaa.

– Poistajat toimivat välttääkseen suuremman kalabaliikin. Emme halunneet aiheuttaa mielipahaa, Nisula kertoo lehdelle.

Tapaus kummastuttaa sosiaalisessa mediassa

Kalabaliikki ehti kuitenkin syntyä sosiaalisessa mediassa, jossa moni on kommentoinut tapausta erilaisin sanakääntein.

Etenkin yhteisöpalvelu Twitterissä tapaus sai aikaan voimakasta keskustelua sekä puolesta että vastaan.

– Uskottavuus yliopistojen tieteelliseen tasoon karisee jokaisen tällaisen professorin ja dosenttien ulostulojen vuoksi, eräs laukoi.

Kommentoijien joukosta löytyi myös niitä, joiden mielestä professori joutui kohtuuttoman suuren julkisen kritisoinnin kohteeksi.

– Häiritsee hyökkäys professoria kohtaan, Suomessa edelleen valkopestään historiaa. Jos historiaa katsottaisiin täysin objektiivisesti, olisi täysin selvää, ettei ole sopivaa pitää Mannerheimin kuvaa yhdelläkään seinällä, eräs puolusteli.

Professorille tappouhkauksia kohun vuoksi

Professori Vesa Puuronen vahvistaa MTV Uutisille lähettäneensä sähköpostin – ja seisoo edelleen jokaisen kirjoittamansa sanan takana. 

– Tämä on ollut rasismin ja oikeistopopulististen diskurssien, sekä Suomen historiankin tutkijan näkökulmasta kiinnostavaa.

Puuronen vahvistaa myös sen, että yliopistolla toimittiin hänen toiveidensa mukaisesti.

– Saamani vastine oli asiallinen ja minusta se ratkaisi asian oikein, Puuronen kommentoi. 

Professori on tietoinen siitä, että tapaus on puhuttanut laajalti suomalaisten keskuudessa. Hän on myös saanut suoraa palautetta kirjoittamansa sähköpostin tiimoilta, eivätkä kaikki viestit ole olleet helppoa luettavaa. 

– Tappouhkaukset ja muut rikollisluonteiset viestit eivät ole miellyttävää luettavaa.

Puuronen ei ole vielä toistaiseksi päättänyt, aikooko hän tehdä saamistaan tappouhkauksista rikosilmoituksen poliisille. 

Luokanopettajaopiskelijat ry (Olo) ei ole toistaiseksi kommentoinut kohua MTV Uutisille.  

Tuoreimmat aiheesta

Oulu