Terhi loi akvaarioonsa huikean Muumilaakson: "Ajattelin tehdä vähän erilaisen, niin kalat pääsevät Muumimaailmaan"

Terhi rakensi akvaarioon Muumilaakson taloineen, uimahuoneineen ja laitureineen.

Akvaariokoristeita ajatellessaan moni näkee silmissään kuplia päästelevän arkun, laivanhylyn ja No fishing -kyltin. Terhi Muhli, 52, akvaariossa silmien eteen avautuu hieman erilainen maisema  –nimittäin Muumilaakso taloineen, uimahuoneineen ja laitureineen.

– Ajattelin tehdä vähän erilaisen. Olen jotenkin kyllästynyt sellaiseen perinteiseen akvaarioon, jossa on aina samat roinat. Ajattelin tehdä vähän erilaisen, niin kalat pääsevät uimaan Muumimaailmaan, Terhi nauraa.

– Olen tykästynyt Muumeihin, kuten aika moni muukin tänä päivänä. Olen kerännytkin Muumi-mukeja.

Terhi pitää kirpputoreista, ja sieltä mukaan onkin tarttunut erilaisia muumiaiheisia tavaroita. Nyt ne asustelevat Terhin akvaariossa.

Perheessä ollut myös kilpikonnia

Terhillä on ollut muitakin akvaarioita, vaikka tällä hetkellä Muumi-akvaario on perheen ainoa. Perheessä ollut myös kilpikonnia.

Muumi-akvaario sijaitsee Kouvolassa Terhin kakkosasunnolla. Akvaariossa on myös kaloja, joille siellä on ruokinta-automaatti.

– Käymme asunnolla joka viikonloppu, ja kesäisin olen ollut siellä yleensä pidempään. Meillä on oma baari yläkerrassa, ja akvaario on siellä koristeena.

"Riippuu kalasta, että millaista tilaa se haluaa"

Terhi jakoi kuvan akvaariostaan myös Facebookissa, missä sai paljon positiivista palautetta.

Koska Muumi-tuotteet eivä ole akvaarioon tehtyjä, sosiaalisessa mediassa eräs kommentoija oli huolissaan Terhin kalojen hyvinvoinnin puolesta.

– Luulen kuitenkin, että Suomessa lelut on paremmin tutkittu kuin varsinaiset akvaariotavarat, että irtoaako niistä jotakin vai ei. Akvaariotavaroista ei aina tiedä, mistä ne ovat tulleet, Terhi pohtii.

Hän kuitenkin seuraa tilannetta tarkalla silmällä. Nyt Muumilaakson kalat ovat hyvävointisia. Se, mitä ne oikeastaan koristeista ajattelevat, riippuu kalasta.

– Riippuu kalasta, että millaista tilaa se haluaa. Osa haluaa uida väljässä vedessä, ja osa haluaa luolamaisia paikkoja, Terhi sanoo.

Kalat voivat piiloutua Muumitaloon

Akvaariossakaan Muumitalon ovia ei lukita yöksi, ja kalat voivatkin mennä piiloon talon sisään. Ikkunaakin pidetään varmuuden varalta auki.

Toistaiseksi Terhi aikoo pysytellä Muumiteemassa. Netistä kuitenkin löytyy mitä erikoisempia ideoita.

– Netissä katsoin, että joku oli tehnyt Lego-teemaisen akvaarion. Pinterestissä on paljon erilaisia teema-akvaarioita, hän vinkkaa.

Miten akvaariota voisi koristella?

Voiko akvaariota koristella leluin? Kysyimme Elina Sireniltä, Faunatar-ketjun kenttäpäälliköltä ja Seinäjoen myymälöiden kauppiaalta.

Akvaarioon voi Sirenin mukaan laittaa koristeeksi esimerkiksi kauniin, posliinisen kahvikupin, mikäli ensin varmistuu siitä, että sen väreissä tai pinnoitteessa ei ole käytetty aineita, jotka akvaarioveteen liuetessaan aiheuttavat vaaraa kaloille. Samoilla pariaatteilla toimitaan muiden epätavallisempien koristeiden kanssa.

Pääosin lasten lelut ovat Suomessa Sirenin mukaan tutkittuja ja myrkyttömiä. Akvaarioon voisi siis periaatteessa laittaa koristeeksi vaikkapa Lego-palikoista tehdyn linnan. Legot tosin kelluvat, joten ne tulisi kiinnittää pohjaan esimerkiksi akvaariosilikonilla.

– Kalat eivät varmastikaan harmistu vähän oudommistakaan muovikoristeista, mutta niiden rinnalla olisi kuitenkin hyvä olla esimerkiksi aitoja kasveja luomassa myös luontaisia piilopaikkoja. Aitojen kasvien lomassa on kuitenkin hieman erilaista uiskennella kuin Lego-linnojen välissä, Siren kommentoi.

Mikä on kalojen kannalta tärkeintä?

Akvaariokoristeet ovat tavallisesti pääosin keraamisia tai muovisia. Koristeluun käytetään myös paljon luonnonmateriaaleja, kuten mangrove- tai mopanijuurakoita ja kiviä. 

Suomalaiset suosivat Sirenin mukaan akvaarioissaan usein luonnollisenoloista sisustusta: runsaasti kasveja, juurakoita ja erilaisia kiviä. Niillä saa aikaan näyttävän ja luonnollisen kokonaisuuden. Myös Suomessa esiintyvistä kivilajeista suurin osa sopii akvaarioon, vaikka luonnonkivilajeista veteen voikin liueta kalkkia tai mineraaleja.

Kalojen kannalta tärkeintä on luoda turvallinen ja suojaisa ympäristö niiden kalojen mukaan, joita altaaseen on valinnut.

Lue myös:

    Uusimmat