Euroopassa lisääntynyt terrorismi ja kasvaneet turvallisuushuolet näkyvät tänä vuonna aiempaa selvemmin festivaalien ja suurten musiikkitapahtumien järjestelyissä.
Esimerkiksi Joensuussa järjestettävässä Ilosaarirockissa järjestyksenvalvojat näkyvät tänä kesänä aikaisempaa enemmän yleisölle, kertoo vastaava tuottaja Petri Varis.
– Järjestyksenvalvojien läsnäoloa lisätään etenkin paikoissa, joissa liikkuu isompia massoja. Myös liikennejärjestelyjä katsotaan tarkemmalla silmällä.
Variksen mukaan joihinkin paikkoihin aiotaan laittaa myös ajoesteitä eli tutummin betoniprosaita. Varis korostaa, että näkyvillä turvatoimilla halutaan tietoisesti lisätä ihmisten turvallisuudentunnetta.
– Tärkeintä on, ettei tehdä vain näennäisesti vaan, että asiat on tehty niin turvallisiksi kuin mahdollista.
Vieraat toivovat näkyviä turvatoimia
Myös Helsingissä järjestettävän Tuska Open Air -metallifestivaalin turvatoimia tiukennetaan.
– Betonipossuja tulee, kuten muillakin kesätapahtumilla. Meillä on lisätty myös kameravalvontaa ja alueen ulkopuolista valvontaa järjestyksenvalvojien toimesta, tuottaja Niklas Nuppola kertoo.
Nuppolan mukaan festivaalikävijät toivovat nykyään entistä näkyvämpiä turvatoimia.
– Perinteisesti on ollut tapana, etteivät turvatoimet näy, jolloin ihmisillä on ollut ehkä illuusio, ettei toimia ole (niin paljon). Olemme varautuneet, että partiointi on myös hieman näkyvämpää.
Seinäjoen Provinssissa on korostettu jo aikaisemmin turvallisuushenkilökunnan läsnäoloa festivaalivieraiden keskellä.
– Meillä on ollut ajatuksena jo ennen viimeaikaisia tapahtumia, että järjestyksenvalvonnan kuuluu näkyä ja se on myös muuta kuin turvallisuuteen liittyvää työtä, tuotantopäällikkö Ville Koivisto toteaa.
Koiviston mukaan suuri osa turvallisuushenkilökunnalle esitetyistä kysymyksistä koskee kuitenkin jotain muuta kuin turvallisuutta. Näitä asioita ovat esimerkiksi vesipisteiden sijainnit tai paikat, joista saa aurinkorasvaa.
Myös Provinssissa Festivaalialueen ulkopuolella olevalle tielle tulee esimerkiksi jonkin verran autoliikennettä rajoittavia esteitä.
– Esteitä tehdään, ettei tietä pääse kulkemaan niin lujaa vauhtia. Tämä liittyy enemmän henkilöautoiluun kuin pelkoon siitä, että rekka ajaisi, vaikka toki sekin vaikuttaa.
Tiukka viranomaisten syyni
Pori Jazzin toimitusjohtaja Janne Nieminen korostaa, että isojen kesätapahtumien turvatoimet sekä viranomaisten ohjeistukset ovat olleet tähänkin asti erittäin tiukkoja.
Hän kertoo, että tänä vuonna viranomaiset ovat tarkentaneet muun muassa ajoreittejä koskevia ohjeita.
– Ajoreittien kontrollointi ja ajoesteet ovat varmasti sanat, jotka kuvaavat sitä parhaiten.
Myös Pori Jazz harkitsee, onko turvatoimista nyt syytä tehdä aikaisempaa näkyvämpiä yleisölle.
Terrorin pelon sijaan harmaita hiuksia järjestäjille aiheuttavat edelleen eniten luonnonvoimat, kuten äkilliset sään ääri-ilmiöt. Myös tapaturmat ja loukkaantumiset kuuluvat jokaiseen festivaalikesään.
– Eniten on varauduttu sääilmiöihin, joista kova tuuli on suurin riskitekijä, Ilosaarirockin Petri Varis kertoo.
Provinssin Ville Koiviston mukaan etenkin kovat puuskittaiset tuulet, rankkasateet ja ukkoset voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Tämän vuoksi esimerkiksi telttojen ja rakennusten säänkestävyyden täytyy olla riittävä.
– Luonnonvoimat ovat isoimmat ja ne ovat myös niitä, joiden edessä ollaan hyvin voimattomia.
5:18