Rio de Janeiron olympialaisiin valmistautuva Brasilia tiukentaa turvatoimia mahdollisten terrori-iskujen varalta. Riossa on kisojen aikaan yhteensä 85 000 poliisia ja sotilasta. Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat viranomaisia turvatoimien mahdollisista väärinkäytöstä.
Pariisissa viime vuonna tehtyjen terrori-iskujen tapaisista hyökkäyksistä huolestunut Brasilia on tiivistänyt yhteistyötä ulkovaltojen turvallisuusviranomaisten kanssa. Rioon on perustettu keskus, missä yli 50 maan turvallisuusasiantuntijat auttavat paikallisviranomaisia ja jakavat tietoa.
Lisäksi isäntämaalla on terrorismin vastainen keskus, missä on asiantuntijoita muun muassa Yhdysvalloista, Ranskasta ja Britanniasta. Brasilialaiset turvallisuusjoukot ovat harjoitelleet erilaisten iskujen ja välikohtausten varalta.
Ei tietoa vakavista uhista
Kisoihin odotetaan jopa 600 000 turistia. Brasilia on tottunut järjestämään isoja kisoja, kuten vuoden 2014 jalkapallon MM-kisat.
Uutistoimisto Reutersin mukaan turvallisuusviranomaiset eivät ole ainakaan toistaiseksi havainneet yhtäkään vakavasti otettavaa terroriuhkaa.
Viranomaisten murheena ovat myös järjestäytynyt rikollisuus, ryöstöt ja muu katuväkivalta.
Brasilian henkirikosluvut ovat suuret. Vuonna 2014 maassa tapettiin yli 58 000 ihmistä, kertoo Brazilian Forum on Public Security. Määrä on suurempi kuin vaikka Suomen vuoden 1918 kansalaissodassa kuolleiden määrä, noin 38 000 ihmistä.
Poliisin käsissä kuollut yhä useampi
Poliisin käsissä tapahtuneiden kuolemantapausten määrät ovat lisääntyneet Rio de Janeirossa kuluneen kahden vuoden aikana.
Poliisin operaatioissa Rio de Janeiron osavaltiossa kuoli jalkapallon MM-kisavuonna 2014 ainakin 580 ihmistä. Viime vuonna luku nousi 645:een, todetaan Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreessa Rion olympialaisiin liittyvässä raportissa. Heikentynyt suuntaus huolestuttaa ihmisoikeusjärjestöjä.
Kisat näkyvät myös lainsäädännössä.
Tämän vuoden maaliskuussa nyt syrjään siirretty työväenpuolueen presidentti Dilma Rousseff allekirjoitti terrorismilain. Brasiliassa vallitsee myös kisoja varten laadittu yleinen Olympialaisten laki. Jälkimmäinen raukeaa kisojen jälkeen, mutta terrorismilaki välttämättä ei.
Lakien sanamuodot väljät
Arvostelijoiden mukaan lait ovat sanamuodoltaan niin yleisiä, että niiden nojalla voidaan tukahduttaa myös rauhanomaisia poliittisia ja sosiaalisia mielenilmaisuja, pelkää Amnesty International.
Arvostelijoiden mukaan lakien rajoitukset esimerkiksi kokoontumisvapauteen liittyen rikkovat kansainvälisiä oikeusnormeja.
Etenkin jalkapallon MM-kisoja edeltävänä vuonna pidetyn jalkapallon maanosaliittojen turnauksen, Confederations Cupin (nk. MM-kisojen esiturnaus) aikana isoissa kaupungeissa järjestettiin suuria mielenosoituksia. Niissä arvosteltiin hallituksen epäonnistunutta sosiaalipolitiikkaa ja vaadittiin muun muassa parempaa koulutusta ja terveydenhuoltoa.
Poliisi tukahdutti pääosin rauhanomaisia protesteja voimatoimin, ja kuvia niistä levisi ympäri maailmaa.
Poliisit itsekin köyhistä oloista
Amnestyn mukaan Brasilia ja erityisesti Rion osavaltion ja kaupungin poliisi uhkaa uusien lakien nojalla palata takavuosien mielivaltaisiin ja väkivaltaisiin otteisiin, ja siten kaventaa kansalaisten ihmisoikeuksia erityisesti köyhemmillä alueilla.
Järjestö on huolissaan yhä vallitsevasta rankaisemattomuuden kulttuurista. Oikeustoimet murhista epäiltyjä poliiseja vastaan ovat johtaneet tuomioon vain äärimmäisen poikkeuksellisesti.
Poliisit ovat usein itsekin vähävaraisista oloista, ja he saavat työhönsä muutaman viikon koulutuksen.
1:53