Terrorismioikeudenkäynnin keskeinen kysymys: Kuka on Isis-videolla esiintyvä barettimies?

0:22img
Julkaistu 13.12.2016 16:58
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Useat Suomessa olevat irakilaiset ottivat viime vuoden marraskuussa yhteyttä poliisiin kertoen, että jompi kumpi Suomeen saapuneista kaksosista esiintyy Isisin joukkomurhavideolla.

2:18img

Veljeksiä on vaikea erottaa toisistaan, koska he ovat identtiset kaksoset.

Videolla jommaksi kummaksi veljeksi epäilty punaiseen barettiin pukeutunut tunnistettavissa oleva mies teloittaa vähintään 11 sotilasta vuonna 2014 Irakissa tapahtuneessa joukkomurhatapauksessa. 

Ilmoitusten ja videon johdosta krp:lle annettiin määräys aloittaa esitutkinta.

– En ole ikinä nähnyt tätä kuvaa. En tiedä, kuka tuo henkilö on, veljeksistä toinen totesi barettiin pukeutuneen miehen kuvaa katsottuaan.

– Minussa ja kuvan henkilössä ei ole mitään yhteistä.

Syytteet 11 terrorismimurhasta

Irakilaisveljeksiä syytetään Pirkanmaan käräjäoikeudessa osallisuudesta joukkomurhaan sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin, törkeään sotarikokseen sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn.

Syyttäjä vaatii murhista elinkautista vankeutta tai vaihtoehtoisesti 12 vuoden vankeutta avunannosta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin. Tänään julkiseksi tullut tapauksen esitutkintapöytäkirja paljastaa yksityiskohtia veljeksiä koskevista rikossyytteistä.

Neljä anonyymiä todistajaa

Veljesten osallisuudesta joukkomurhaan ovat kertoneet Irakissa kuulustellut neljä anonyymitodistajaa.

He kertovan nähneensä veljekset joukkomurhan aikaan tekopaikoilla. Myös Suomessa kuulustellut todistajat, jotka ovat tutustuneet veljeksiin Suomessa, ovat kertoneet asiasta samalla tavalla, vedoten propagandamateriaalissa nähtyyn kuvaan. Eräs henkilö kertoo myös toisen veljistä kertoneen olevansa Isis-taistelija.

– Tuolloin ulkoilussa hän kertoi olevansa lsiksen jäsen ja terroristi. Hän ei kertonut olevansa lsiksessä pelotellakseen minua vaan tarvitessaan apua. Näin minä hänen puheensa käsitin, todistaja kertoi esitutkinnassa.

Poliisi käytti tutkinnassa salaisia pakkokeinoja, kuten tutki ja valvoi veljesten viestittelyä sekä asetti kuuntelulaitteet veljesten käyttämään huoneeseen.


Veljekset ovat identtiset kaksoset, mikä vaikeuttaa heidän tunnistamistaan.

Saapuivat Suomeen turvapaikanhakijoina

Veljekset lähtivät kertomuksensa mukaan pakoon Turkkiin Irakin armeijan pommitusten jälkeen, kertomansa mukaan nelisen kuukautta sen jälkeen, kun Isis aloitti tappamisen kaupungissa. He asuivat Turkissa kertomansa mukaan yli vuoden. Jossain vaiheessa kaupunkiin pakenivat sinne myös veljesten vanhemmat sekä sisaret.

Veljekset keräsivät säästönsä ja saivat isältään rahaa, joilla saivat ostettua salakuljettajalta matkan meren yli Kreikkaan kumiveneellä. Matka kulki Euroopan läpi Ruotsiin ja lopulta Suomeen, jonne veljekset olivat päättäneet lähteä, koska olivat kuulleet turvapaikka- ja muiden asioiden käsiteltävän Suomessa nopeasti.

Epäillyt: Pelkkiä huhuja

Epäiltyjen mukaan väitteet hänen osallisuudestaan joukkomurhaan ovat muiden henkilöiden levittämiä huhuja. Epäillyt ovat kiistäneet olevansa propagandavideoilla esiintyvä barettimies. He eivät kertomansa mukaan ole myöskään osallistuneet joukkomurhaan tai Isisin toimintaan.

– Sitten (eräs Suomessa oleskeleva tuttava) aikoi kertoa huhua, että olemme lsisistä ja että olemme terroristeja. Sitten (tämä henkilö) näytti kaikille videonpätkiä. Videonpätkissä oli tapahtumia Speicheristä. (Henkilö) oli näyttänyt videoita omalle porukalleen ja siitä ne levisivät eteenpäin, toinen veljeksistä kertoi kuulustelussa.

– Haluan kertoa, ettei kukaan perheestämme ole ollut missään tekemisissä lsiksen, armeijantai muunkaan valtiollisen toimijan kanssa. Meillä ei ole ollut kenenkään kanssa ongelmia eikä muilla meidän kanssa.

Epäiltyjen kertomukset olinpaikoistaan joukkomurhan tapahtuma-aikaan ovat kuitenkin muuttuneet useita kertoja, selviää esitutkinnasta.

Irakin viranomaiset ovat pyytäneet Suomelta veljesten luovuttamista Irakiin. Heitä ei voida kuitenkaan palauttaa, koska heitä uhkaa Irakissa kuolemanrangaistus.

Tuoreimmat aiheesta

Isis