Viimeistään kesän MM-kisoissa lopullisen läpimurtonsa jalkapallomaailman huipulle tehnyt Ranskan Kylian Mbappé on hyvin lähellä nousta koko kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Vielä vuosi sitten monikaan ei tuntenut vaikeista oloista noussutta superlupausta.
Videolla Kylian Mbappén osumat neljännesvälierien voitossa Argentiinaa vastaan.
Elokuun lopussa 2017 rysähti siirtopommi, joka kalpenee rahassa mitattuna vain ranskalaisen nykyisestä seurakaverista Neymarista maksetulle jättisummalle. Koko viime kesän jatkuneiden spekulaatioiden jälkeen Paris Saint-Germain tiedotti lopulta hankkineensa AS Monacosta hyökkääjä Kylian Mbappén riveihinsä AS Monacosta – tietojen mukaan hurjalla 180 miljoonalla eurolla.
Näin Kylian Mbappén paluu kotikaupunkinsa seuraan oli varmistunut. Kaudella 2016–17 hän oli jo toki tehnyt itsestään nimen paukuttamalla Ranskan liigassa 15 maalia 29 ottelussa Monacon paidassa. Samalla kaudella hän nosti itsensä esiin Mestarien liigassa maalaamalla neljännesvälierissä molemmissa osaotteluissa Manchester Cityn verkkoon. Monaco eteni jatkoon vierasmaalisäännön perusteella.
Cityn tähtipelaaja Kevin De Bruyne tunnusti ennen Belgian ja Ranskan välistä MM-välierää, ettei ollut ennen tuota Mestarien liigan kohtaamista kuullutkaan Mbappésta.
– Kun minä pelasin Monacoa vastaan, hän oli pelannut ehkä vasta jotain kymmenen ottelua. Hän ei ollut rehellisesti sanottuna pelannut kamalasti jalkapalloa sitä ennen, De Bruyne totesi.
Puolitoista vuotta myöhemmin Mbappé on ollut yhtä ottelua lukuun ottamatta avauskokoonpanossa kaikissa Ranskan peleissä, iskenyt kolme maalia (joista kaksi ratkaisumaalia hurjassa kirissä Argentiinan verkkoon) ja hurmannut salamannopeilla lähdöillään koko jalkapallomaailman.
– Hän on nyt eri pelaaja. Hänestä tulee tähti seuraavaksi 15 vuodeksi. Hän on pelannut fantastisen vuoden ja voi jopa parantaa, jos se on mahdollista, De Bruyne arvioi päivää ennen kuin Ranska päätti Belgian MM-haaveet välierässä.
Jos Ranska voittaa sunnuntaina maailmanmestaruuden, Mbappé on hyvin lähellä nousta kisojen arvokkaimman pelaajan palkinnon saajaksi.
Tarkkailija ei nähnyt ”seuraavana isona nimenä”
Vain vajaat kuusi kuukautta Ranskan edellisen MM-kullan jälkeen, joulukuussa 1998 syntyneen Kylian Mbappé isä on taustaltaan kamerunilais-nigerialainen ja äiti algerialainen. Kummallakin on vahvaa palloilutaustaa, sillä isä Wilfried Mbappé on valmentanut Kylianin kasvattajaseurassa AS Bondyssa ja äiti Fayza Lamari pelannut käsipalloa ammattilaisena.
Nuorukaisen lähtökohdat eivät kuitenkaan olleet parhaat mahdolliset lapsisensaatiosta ammattilaiskentille. Hän kasvoi Pariisin pohjoispuolella sijaitsevassa pahamaineisessa Bondyn lähiössä, joka on leimattu mellakoiden, sosiaalisten ongelmien, rikollisuuden ja terrorisimin hautomoksi.
Monet Ranskan maajoukkueen nykyisistä tähdistä ovat kuitenkin kulkeneet saman tien lähiöistä suurseuroihin: Paul Pogba, N’Golo Kante, Blaise Matuidi ja Benjamin Mendy. Nämä pelaajat on pitänyt aikoinaan löytää hyvin varhaisella iällä, jopa 11-12-vuotiaina. Ennen kuin muut ehtivät.
Ja järjestelmä on toiminutkin erinomaisen hyvin. Väitetään, että Pariisissa ja sen lähistöllä toimii enemmän junioritarkkailijoita kuin missään muualla maailmassa Brasilian Sao Pauloa lukuun ottamatta. Alueella toimii yhä enenevässä määrin myös ulkomaisten seurojen pelaajatarkkailijoita, joista Englannin suurseurojen scoutit ovat aggressiivisimpia.
LUE MYÖS: ”Hän oli melkein kaikkialla!” – Didier Deschamps ylisti Paul Pogbaa MM-finaalipaikasta
Mbappén kohdalla tarina tähtiin alkoi, kun hänen juniorijoukkuettaan Argenteuilia valmentanut Huseyin Ergunes soitti PSG:n nykyiselle pelaajatarkkailijalle Yves Gergaudille: nyt olisi syytä tulla käymään kentän laidalla.
– Kun teet täällä työtä nuorten pelaajien kanssa, et halua hukata seuraavaa isoa nimeä, Gergaud sanoo.
Tällä kertaa tarkkailija kuitenkin lähti kentän laidalta jo ennen loppuvihellystä. Pelaaja ei vastannut hänen kriteereitään eikä vaikuttanut seuraavalta isolta nimeltä.
12-vuotiaana Mbappé oli saanut kutsun näytille Chelseaan. Pari vuotta myöhemmin sama tapahtui Real Madridin kanssa. Hän kuitenkin päätyi allekirjoittamaan sopimuksen AS Monacon kanssa, ja iski vasta 16-vuotiaana ensimmäisen maalinsa seuralle rikkoen historian nuorimpana pelaajana, rikkoen Thierry Henryn asettaman merkkipaalun.
Lapsena leimatusta ranskalaiseksi
Kylian Mbappén nimi nousi jo kuusivuotiaana esiin ikäluokassaan Ranskan suurimpien tulevaisuudenlupausten joukossa. Kotilähiönsä joukkuetta AS Bondya valmentanut Antonio Riccardi muistaa hyvin, millaisesta lahjakkuudesta tuolloin puhuttiin.
– Hän oli paras lapsi, jota olen valmentanut. Ja varmaankin paras, jota tulen koskaan valmentamaan, Riccardi sanoo.
Mbappélla oli jo hyvin varhain ominaisuus, joka saattoi tehdä hänestä muita lahjakkuuksia paremman – hän osasi kuunnella annettuja ohjeita. Tämä tuli pojasta esiin kuin luonnostaan.
– Hän omaksui neuvot nopeasti. Pyysit häneltä kerran jotain ja hän toisella kerralla teki sen, Riccardi muistelee.
Bondyssa juniorit harjoittelevat tekonurmen sijaan pääsääntöisesti epätasaisella sorakentällä.
– Täällä pelaaminen on kaikista vaikeinta, joten täällä he oppivat eniten, Riccardi lausuu.
Jalkapallo ankarissa lähiöoloissa on paljon muutakin kuin jalkapalloa. Riccardi kertoo monen lapsen olevan vaikeuksissa koulussa, mutta samalla urheilu on tuonut heille aseman yhteisössä. Ilman jalkapalloa monet maahanmuuttajapojat tuskin olisivat tunteneet itsensä ranskalaisiksi. Eivätkä he välttämättä tunne vielä maajoukkueeseen astuessaankaan.
– Mutkat suoriksi vedettynä polku menee näin: jalkapallo Ranskassa tarkoittaa työväenluokkaa, mikä tarkoittaa lähiöitä, mikä tarkoittaa hulttioita, kertoo Poitiersin yliopiston sosiologian professori Stéphane Beaud, joka on tutkinut laajasti jalkapallon ja maahanmuuton välistä yhteyttä Ranskassa.
– Joillain pelaajilla on vaikeuksia kutsua itseään ranskalaiseksi. He ovat kärsineet niistä stereotypioista, joita esikaupunkeihin liittyy. Heidät on jo leimattu ennen kuin heistä tulee ammattilaisia.
Maajoukkueen tähdiksi nousseilla esikaupunkien kasvateilla onkin suuri rooli nykyisten lasten ja nuorten toiveikkuuden säilyttämiseksi ja yhteiskuntaan kiinnittymiseksi. 12 miljoonan asukkaan Pariisin suurkaupunkialueella maahanmuuttajanuorten kanssa A.A.S. Sarcellesin joukkueessa töitä tekevä Mohamed Coulibaly tiivistää asian hyvin:
– MM-kisoissa pelaajat voivat olla naapureitamme tai pikkuveljiämme. He ovat ihmisiä meidän universumistamme ja he edustavat Ranskaa.
Lähteet: New York Times, CNBC, Goal.com, ESPN, The Times