Tuhannet ihmiset tuovat koko ajan kukkia tunnetun venäläispoliitikon Boris Nemtsovin surmapaikalle. Samalla spekulointi oppositiojohtajan murhasta käy kiivaana venäläismediassa.
Venäläismediat ovat eilisestä asti esittäneet juttuja ja muistovideoita Nemtsovin elämästä ja urasta.
55-vuotiaana surmattua Nemtsovia sanotaan pidetyksi ja rehelliseksi poliitikoksi. Nemtsovia on kuvattu myös omalaatuiseksi vitsailijaksi, karismaattiseksi johtajaksi ja seksikkääksi naistenmieheksi.
Sen sijaan poliittiseen murhaan johtaneesta tapahtumaketjusta ja sen syistä kirjoitetut arviot vaihtelevat. Kremlin vaikutuspiirissä oleva media on ollut yksimielinen siitä, että kaikin puolin palkkamurhalta vaikuttavan teon takana ovat presidentti Vladimir Putinia vastustavat ja Ukrainan tilanteen pahenemista toivovat tahot.
Presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen Nemtsovin murhan olleen provokaatiota.
”Isku koko Venäjälle”
Totuutta on kaaottisessa Moskovassa ja voimakkaasti kritisoidussa mediakentässä vaikea kaivaa esiin.
Monet mediat ovat haastatelleet Nemtsovin puoluetoverina toiminutta SPS-puolueen poliitikkoa Irina Hakamadaa.
– Meillä on ollut yhteenottomme sekä johtotehtävissä että SPS:ssä. Kaikista muista kollegoista poiketen hän hätkähdytti minua jollain, jota nykypäivänä kutsutaan empatiaksi, Hakamada totesi tv-kanava Rossija24:n haastattelussa.
– Tämä on isku koko Venäjälle, mutta konkreettisesti suurin isku Putinille. Murha tapahtui käytännössä Kremlin edessä. Kaikki tehtiin ammattimaisesti kameran edessä. Se voi olla Putinin ulkopuolisten tai kotimaan vihollisten tekosia, jotka eivät halua rauhaa Ukrainaan.
Hakamadan oma poliittinen ura ja motiivit ovat kuitenkin ristiriitojen sävyttämiä. Hänen on kerrottu saaneen uhkauksia Vladimir Putinilta, mutta toisaalta häntä on syytetty toimimisesta Kremlin riveissä. Vuonna 2006 murhatun toimittajan Anna Politkovskajan on sanottu syyttäneen Hakamadaa siitä, että oppositiopoliitikosta oli tulossa Kremlin nukke.
Yksi kysymys nousee siis esiin riippumatta siitä, onko Kreml-myönteinen tai sen vastainen taho. Kuka valehtelee ja kenelle?
”Pimeiden voimien tekosia”
Vastakkainasettelu tuntuu olevan voimissaan tässäkin tapauksessa. Komsomolskaja Pravdan kolumnistin William Dunkerleyn mukaan länsi ei suostu edes harkitsemaan muita vaihtoehtoja kuin että Nemtsovin murha olisi presidentti Putinin tilaama.
Saman lehden Viktor Baranets suuntaa syyttävän sormen Kremlin ulkopuolelle.
– Mielestäni on vähintään neljä pimeää voimaa, jotka ovat voineet tilata murhan. Niin sanotun opposition johtoportaan roistot, Kiovan juntta, maamme typerykset tai ukrainalaiset oligarkit ja myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelu, hän kirjoittaa.
”Tappaja halusi osoittaa valtansa”
Gazeta.ru:n haastatteleman politiikan tutkijan Gleb Pavlovskijn näkemystä on vaikea kiistää, oli mielipide murhan motiiveista mikä tahansa.
–Teolla on vaikutuksia koko poliittiseen kenttään.
Pavlovskijn mukaan Nemtsovin murha oli valtava isku Venäjän maineelle – tai siis sille, mitä siitä on kansainvälisesti jäljellä.
– Tappaja halusi osoittaa, että hänellä on valta. Hän ajoi Kremlin lähelle, tappoi tunnetun poliitikon tavalla, johon tavallinen tappaja ei ryhtyisi, ja ajoi pois. Se oli todellakin röyhkeä terroriteko. Koska hänet olisi voitu tappaa esimerkiksi kotiportilla, mutta hänet tapettiin Kremlin seinien äärellä.