Terveellistä jyväleipää

Jyväleipää
JyväleipääMyllyn Paras
Julkaistu 16.09.2004 16:25(Päivitetty 19.01.2012 10:46)
  • 4 leipää tai n. 20 sämpylää
  • ½ l vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2-3 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • n. 5 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita
  • (rikottuja tai kokonaisia) tai ohrapuuroa
  • 30 g voita tai margariinia
  • n. 14 dl hiivaleipäjauhoja (n. 850 g)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Lisää suola, siirappi ja ohrasuurimopakkauksen ohjeen mukaisesti kypsäksi keitetyt ohrasuurimot tai ohrapuuro, pehmeä tai sulatettu rasva sekä jauhoja. Puuroa käytettäessä tarvitaan jauhoja hieman enemmän. Alusta löysähkö taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kooltaan kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta leipiä tai sämpylöitä. Kohota kaksinkertaisiksi peitettynä.Pistele leivät. Paista leipiä 200 asteisen uunin alatasolla 20-25 min, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin ruskeita. Sämpylät paistuvat 225 asteisen uunin keskitasolla 10-15 min koosta riippuen.

Resepti: Arja Savela

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle