Terveysalan yritykset vetoavat hallitukseen, jotta julkisella rahoituksella maksettaisiin kaikki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kriteereillä tehdyt koronatestit. Hyvinvointialan mukaan koska kyseessä on yleisvaarallinen tartuntatauti, niin testauksen pitäisi olla julkisella rahalla rahoitettua.
Julkisen toivotaan rahoittavan kaikki ne testit niin julkisella kuin yksityiselläkin, jotka otetaan THL:n kriteereiden perusteella, lääkärin lähetteellä.
Tavoitteena 10 000 testiä päivässä
Nousujohteisen korona-testaamisen päivävauhti liikkuu nyt Suomessa 2000-3600 välillä. Hallituksen tavoite on nostaa testausmäärä kymmeneen tuhanteen per päivä.
– Näillä määrillä arvioidaan, että pystyttäisiin saamaan nopeasti kiinni tautitapaukset, kartoittamaan altistuneet ja pysäyttämään tartuntaketjut, toteaa johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Savolainen-Kopra toteaa, että hallitus on luvannut, että testaukseen osoitetaan riittävästi määrärahoja.
– Tavoitteena on testata enenevissä määrin vähäoireisia ja toivotaan, että enää ei tule sellaisia tilanteita, että tarvittaessa testeihin ei pääse.
– Varmasti testausmäärien noston tulosten perusteella voidaan arvioida sitä, että mitä muita rajaamistoimia on epidemian eri vaiheessa tarpeen tehdä.
"Yksityisellä sektorilla ihan varmasti tärkeä rooli"
Kymmenentuhatta testiä päivässä sisältää myös yksityisen sektorin tekemät testit. "Yhteensä julkisen ja yksityisen kapasiteetin käyttö mahdollistaa testimäärän nostamisen 10 000 testiin vuorokaudessa", totesi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru aiemmin blogikirjoituksessaan huhtikuun alkupuolella.
Kiuru kirjoitti silloin, että "Tarvitsemme myös yhteistyötä yksityisten toimijoiden kanssa, jotta testauskapasiteettia voidaan nostaa entisestään. Siksi kapasiteetin noston yhteydessä on selvitetty koronatestauksen toimiluvan omaavien yksityisten laboratorioiden kapasiteettimääriä. Alustavien arvioiden mukaan yksityisen ja ulkomaisen laboratoriokapasiteetin hyödyntämisellä voidaan tarpeen mukaan nostaa kapasiteettia 2000 – 3000 näytteellä vuorokaudessa kohtalaisen nopealla aikataululla."
– Kymmenen tuhatta testiä päivässä tarkoittaa sitä, että julkinen ja yksityinen sektori tekevät yhteistyötä. Yksityisellä sektorilla on ihan varmasti tärkeä rooli ja sen takia on erittäin tarpeellista, että voimat yhdistetään sekä yksityisen että julkisen puolen kesken, sanoo THL:n asiantuntija.
Tällä hetkellä esimerkiksi Mehiläinen tekee keskimäärin 300 testiä päivässä.
– Keskiarvo on noin 300 per päivä, mutta esimerkiksi tänään on tulossa noin 500 kappaletta, kertoo Mehiläisen toimialajohtaja Anssi Hartiala.
Samankaltaisissa luvuissa edetään Terveystalossa.
Yritykset toivovat valtiolta tukea
Terveysalan yritykset vetoavat nyt hallitukseen, jotta se rahoittaisi yritysten tekemät korona-testit, jotka tällä hetkellä menevät pitkälti työnantajien piikkiin.
Hallitukselle lähtee vetoomus nyt siitä, että yksityisen sektorin käytössä oleva korona-testauskapasiteetti otetaan koko laajuudessaan käyttöön. Tarkoittaa sitä, että kyseinen testausmäärä rahoitetaan julkisella rahalla, testiin pääsee kaikki ne, jotka lääkäri katsoo aiheelliseksi testata. Ja näin ollen saadaan taudinkuvan laajuudesta ja levinneisyydestä tarkempaa tietoa, toteaa Hyvinvointiala HALI ry:n hoiva- ja osaamisjohtaja Arja Laitinen.
– Koska kyseessä on yleisvaarallinen tartuntatauti, niin se pitäisi olla julkisella rahalla rahoitettua se testaus, Laitinen jatkaa.
Kohti yhteiskunnan avautumista
Testausmääriä on kasvatettu pitkin kevättä, mutta vieläkään edes kaikki oireiset sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset eivät pääse testeihin julkisen järjestelmän kautta.
– Viesti meidän jäsenistöltä on päivittäistä, että sote-henkilöstö ei pääse testaukseen, HALI:n asiantuntija kertoo.
Asiantuntijan mukaan yrityksillä olisi edellytyksiä moninkertaistaa testausmääränsä – lopulta tavoitteena yhteiskunnan avautuminen.
– Saataisiin näillä isommilla testaamismäärillä vahvistusta nyt valitulle hybridistrategialle ja siihen, että nopeutettaisiin talouden ja yhteiskunnan avautumista, Laitinen toteaa.
Hyvinvointiala arvioi, että puoli miljoona testiä, sisältäen sekä julkisen että yksityisen, kustantaisi yhteensä noin 100 miljoonaa euroa. MTV Uutiset ei tavoittanut ministeri Kiurua kommentoimaan yritysten vetoomusta.