Terveystalon mainoksesta seurasi Helsingin Sanomille JSN:n langettava päätös

AOP, helsingin sanomat
All Over Press
Julkaistu 14.02.2025 12:16

MTV UUTISET – STT

Kysymys mainoksen riittävästä erottuvuudesta jakoi neuvoston mielipiteet.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen Helsingin Sanomille lehden mobiilisovelluksessa julkaistusta Terveystalon mainoksesta.

Toukokuussa 2024 Helsingin Sanomien mobiilisovelluksessa uutisten joukossa julkaistua mainosta ei ollut merkitty mainokseksi. Sen ylälaidassa oli kuitenkin mainittu mainostavan yrityksen nimi.

JSN:n mukaan mainos ja sen sijoittelu muistuttivat kokonaisuutena sovelluksissa julkaistavaa journalistista sisältöä. Esimerkiksi mainoksen otsikon ja ingressin yhdistelmä muistuttivat neuvoston mukaan lehden journalististen sisältöjen asettelua.

Neuvoston mukaan mainos on selvästi merkittävä mainokseksi, jos on vaara, että se sekoittuu toimitukselliseen aineistoon. JSN katsoo, että mainos ei tässä tapauksessa erottunut tarpeeksi journalistisesta sisällöstä.

JSN katsoi Helsingin Sanomien rikkoneen Journalistin ohjeiden kohtaa, jonka mukaan mainosten ja kaupallisen yhteistyön on erotuttava toimituksellisesta aineistosta yleisölle selkeällä tavalla. Neuvosto päätyi langettavan päätöksen kannalle äänin 8–4.

Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Erja Yläjärven mukaan lehti arvioi, että mainos oli selkeästi tunnistettavissa mainossisällöksi ilman, että se oli erikseen merkitty mainokseksi. Päätoimittaja kuitenkin myönsi, että mainos oli rajattu mobiilinäkymään tavalla, joka vaikutti sen erottuvuuteen journalistisesta sisällöstä.

Yläjärven mukaan mainoksiin liittyvässä prosessissa oli ilmeisiä puutteita, jotka pyritään korjaamaan jatkossa.

Hufvudstadsbladet ei korjannut asiavirhettä

JSN antoi keskiviikon kokouksessaan langettavan päätöksen myös Hufvudstadsbladetille. Neuvoston mukaan väestökehitystä käsitelleessä pääkirjoituksessa oli syntyvyyteen liittyvä olennainen asiavirhe, jota lehti ei korjannut pyynnöstä huolimatta.

Väestönkehitystä käsitelleessä pääkirjoituksessa todettiin, että syntyvyys oli vuonna 1973 Suomessa samoissa pohjalukemissa kuin nälänhädän aikaan 1860-luvulla. Todellisuudessa syntyvyys oli nälkävuosina moninkertaista vuoteen 1973 verrattuna, vaikka syntyneiden määrä oli ajanjaksoina suunnilleen samalla tasolla.

Juttua ei Hufvudstadsbladetin saamasta korjauspyynnöstä huolimatta oikaistu, sillä toimituksen näkemyksen mukaan olennaista asiavirhettä ei ollut. JSN:n mukaan jutusta kuitenkin sai harhaanjohtavasti käsityksen, että syntyvyys olisi ollut ajanjaksoina yhtä matalalla, ja lehden olisi pitänyt korjata asiavirhe.

Neuvosto katsoi Hufvudstadsbladetin rikkoneen Journalistin ohjeiden kohtaa olennaisen asiavirheen korjaamisesta ja antoi sille huomautuksen.

JSN antoi keskiviikon kokouksessaan lisäksi vapauttavat päätökset Iltalehdelle, Seiskalle, Helsingin Sanomille ja Ylelle.

Tuoreimmat aiheesta

Media