Thaimaassa astui tänään torstaina voimaan historiallinen laki samaa sukupuolta olevien tasa-arvoisesta avioliitosta.
Thaimaasta tuli Taiwanin ja Nepalin jälkeen kolmas Aasian maa, joka on laillistanut samaa sukupuolta olevien parien avioliitot.
Lain myötä kaikki yli 18-vuotiaat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat parit, niin thaimaalaiset kuin muutkin, voivat solmia avioliiton Thaimaassa.
Lue myös: Tällaista syrjintää seksuaalivähemmistöt kokevat Suomessa – "Tässä on aivan selkeää aliraportointia"
Lisäksi näihin vähemmistöihin kuuluvat Thaimaan kansalaiset saivat samat lailliset oikeudet kuin heteroavioliitossa olevilla on, kuten esimerkiksi adoption ja huoltajuuden, sukunimen käytön, omaisuuden sekä sosiaaliturvan ja terveydenhuollon osalta.
Thaimaan pääkaupungin Bangokin Pride-kulkueessa vuonna 2022 toisensa tavannut lesbopariskunta Anticha Sangcha, 47, ja Vorawan Ramwan, 33, rekisteröivät avioliittonsa heti torstaina aamun sarastaessa.
– Rehellisesti sanottuna tämä ei tunnu tavalliselta päivältä. Minusta tuntuu, että tämän päivän jälkeen asiat tulevat muuttumaan todella paljon, Anticha kuvaili tunnelmiaan uutistoimisto Reutersille.
Thaimaasta tuli torstaina kolmas Aasian maa, joka on laillistanut samaa sukupuolta olevien parien avioliitot./All Over Press
Pariskunnan avioliitto rekisteröitiin Bangkokin sydämessä sijaitsevassa ostoskeskuksessa.
Avioliittotodistuksen lisäksi he saivat mukaansa thaimaalaisen perinteen mukaisesti riisiä, joka symboloi siunausta onnelliselle ja rikkaalle yhteiselämälle.
Sairaanhoitajana työskentelevä Vorawan kertoi nähneensä, millaisia rajoituksia seksuaalivähemmistöihin kuuluvat pariskunnat kohtaavat erityisesti lääketieteellisissä päätöksissä.
Lue myös: Ukrainalainen sateenkaarisotilas Petro tuli vanhemmilleen kaapista – "Jos kuolen, kukaan ei voi tehdä sitä puolestani"
Vorawanin mukaan päätösvalta saattaa kuulua edelleen usein vanhemmille, vaikka henkilö olisi jo keski-ikäinen.
– Olen nähnyt tapauksia, joissa kukaan muu ei voi puuttua päätöksentekoon, ja se lankeaa lopulta seksuaalivähemmistöön kuuluvan henkilön vanhemmille. Heidän on soitettava vanhemmille, jotta he allekirjoittaisivat päätöksen. Emme halua, että meille käy niin, Vorawan sanoi.
Antichan mukaan seksuaalivähemmistöjen yhteisöissä avioliitto merkitsee usein perheen perustamista, mutta Thaimaan oikeusjärjestelmässä perheen roolit määritellään edelleen binaarisesti eli niin, että isä on mies ja äiti on nainen.
Seksuaalivähemmistöt toivovat, että ensimmäisenä päivänä tulisi täyteen 1 448 avioliittorekisteröintiä.
Kyseinen symbolinen luku viittaa Thaimaan siviililainsäädännön kohtaan, jossa muutoksen myötä termit "aviomies" ja "vaimo" muutettiin "puolisoksi".
Asiantuntijat arvelevat uuden avioliittolain lisäävän seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten osallisuutta maassa.