Thaimaan korkein oikeus päätti pitää voimassa Koh Taon turistisaarella kaksi brittiläistä reppureissaajaa vuonna 2014 murhanneille miehille langetetun kuolemantuomion. Miehet aikovat anoa kuninkaallista armahdusta.
Maailman huomio kiinnittyi vuonna 2014 Thaimaan Koh Taon turistisaarelle, kun kaksi brittiläistä reppureissaajaa löytyi raa'asti murhattuina rannalta.
Teot tunnustaneet kaksi Myanmarista Thaimaahan muuttanutta miestä tuomittiin teoista kuolemanrangaistukseen. Nyt he aikovat anoa kuninkaallista armahdusta Thaimaan kuninkaalta, sillä maan korkein oikeus päätti pitää voimassa miehille aiemmin langetetun kuolemantuomion.
Tuomiona teloitus
Korkeimman oikeuden antaman tuomion jälkeen puolustuksen asianajaja kertoi miesten anovan kuninkaallista armahdusta.
– Aiomme anoa kuninkaallista armahdusta 60 päivän sisällä, jotta heitä ei teloiteta, asianajaja Nakhon Chompuchart kertoo.
Thaimaalainen laki oikeuttaa armahduksen hakemiseen 60 päivän ajan sen jälkeen, kun kuolemantuomio on annettu. Jos pyyntö hylätään, tuomio tulee voimaan.
Lue myös: Kahdelle kuolemantuomio Thaimaassa brittituristien murhasta
Oikeuden tulkki kertoi oikeudenkäynnin jälkeen Reutersille tuomittujen olevan surullisia ja huolissaan tuomiosta, koska he kieltävät syyllistyneensä rikoksiin.
Zaw Lin ja Win Zaw Htun tuomittiin David Millerin murhasta ja Hannah Witheridgen murhasta ja raiskauksesta. Poliisin mukaan Witheridge oli raiskattu ennen kuolemaa ja molemmat murhatuista kuolivat päähän kohdistuneihin vammoihin.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Brittien ruumiit löydettiin läheltä rantaa Koh Taon saarella 15. syyskuuta 2014.
Miehet tuomittiin kuolemaan vuonna 2015, ja tuomio pysyi samana myös valitustuomioistuimessa vuonna 2017. Myös korkeimman oikeuden mukaan miesten syyllisyys on todistettavissa rikosteknisen tutkimuksen ja todisteiden perusteella.
Puolustuksen mukana miehiä kidutettiin
Yleisen edun nimissä työskentelevä puolustustiimi on pitänyt poliisin keräämää todistusaineistoa ala-arvoisena. Asianajajien mukaan Zaw Linia ja Win Zaw Htunia kidutettiin ja heidät pakotettiin tunnustamaan teot. Tuomitut peruivat myöhemmin tunnustuksensa.
Korkein oikeus kuitenkin kumosi syytökset kidutuksesta, ja sen ratkaisun mukaan DNA todistaa tuomittujen yhteyden murhiin.
Thaimaan Koh Taon saari on saanut lempinimen "Kuoleman saari", sillä saarella on viime vuosien ajan sattunut useita kuolemantapauksia.