Toinen jalkapallojoukkueen thaimaalaisesta luolasta löytäneistä brittisukeltajista on saanut kotimaassaan sankarin vastaanoton palattuaan operaatiosta loppuviikolla.
John Volanthen and Rick Stanton olivat ensimmäiset pelastajat, jotka löysivät pojat luolasta. Heidän ammattitaitonsa sekä tarkat laskelmat ja suunnitelmat mahdollistivat koko 12-henkisen joukkueen ja valmentajan pelastumisen yli kahden viikon piinasta.
Volathen on kertonut medialle tunnelmistaan sekä paljastanut operaatioon liittyviä yksityiskohtia. Hän kertoo brittilehti Guardianin mukaan olleensa hyvin helpottunut saadessaan ensimmäisen kerran yhteyden poikiin.
– Olimme erittäin helpottuneita, mutta samaan aikaan tajusimme tilanteen vaikeuden ja pelastustoimien massiivisuuden. Ymmärsimme heti, että meillä menee aikaa ennen kuin saamme heidät ulos.
Mies itse suhtautuu tapahtumiin tyynesti.
– Emme ole sankareita. Se mitä me teemme, on hyvin laskelmoitua, hyvin rauhallista. Se on sankaritoiminnan vastakohta.
Ensimmäinen havainto oli haju
BBC:n haastattelussa Volanthen kertoo tarkemmin hetkestä, kun kaksikko löysi poikajoukon.
– Mediassa on sanottu, että kyse oli hyvästä tuurista. Siitä ei todellakaan ollut kyse, Volanthen painottaa.
– Me sukellamme veden alla olevissa luolissa ja aina kun löydämme ilmataskun, me nousemme pintaan ja huudamme sekä haistelemme. Tässä Thaimaankin tapauksessa me haistoimme lapset ennen kuin me kuulimme tai näimme mitään.
Ensimmäiseksi miehet kysyivät, kuinka monta ihmistä luolassa on. Kun vastaus oli 13, helpotus valtasi mielet.
Thaimaalaispoikien pelastusoperaatiossa tärkeässä roolissa oli yksi joukkueen pelaajista, 14-vuotias Adul Sam-on. Sam-on oli pelastetuista ainoa, joka osasi englantia, ja pystyi siten tulkkaamaan puhetta sukeltajien ja joukkueen välillä.
Miehet antoivat lapsille valoa, mutta ruokaa tai muuta ravintoa heillä ei ollut mukanaan. Volanthen kertoo, että he viettivät lasten kanssa jonkin aikaa ja loivat uskoa siihen, että kaikki kääntyy hyväksi. Hymyt lasten kasvoilla kertoivat myös pelastajille, että heidän mielialansa oli korkealla ja toivoa oli.
– Lähdön hetkellä lupasin lapsille, että tulisimme takaisin.
Huoli ei ollut kuitenkaan ohi, päinvastoin.
– Näkyvyys luolasukeltamisessa oli todella huono, lisäksi reitillä oli erilaista tavaraa ja irtonaista maaperää, mikä teki etenemisestä todella hankalaa.
Lisäksi vesi oli todella kylmää. Volanthen kertoo olleensa hyvin huolissaan siitä, miten pienikokoisimmat lapset pärjäisivät paluumatkalla.
Maailmanluokan pelastajia
It-asiantuntijana työskentelevä nelikymppinen Volanthen lähti Thaimaahan yhdessä viisikymppisen, palomiehenä työskentelevän Stantonin kanssa.
Heillä on yli 35 vuoden kokemus haastavista luolapelastuksista ja pelastussukeltamisesta. Miesten sanotaan olevan maailman parhaimmistoa ja heidät onkin kutsuttu moniin hankaliin tehtäviin ympäri maapalloa.
Miesten yhteistyökykyä, teknisiä taitoja sekä ymmärrystä luolastoissa liikkumiseen on ylistetty monissa tilanteissa. Miehet ovat saaneet myös palkintoja.
BBC keräsi yhteen kaikki sankaripelastajat, jotka auttoivat 12 juniorijalkapalloilijaa ja heidän valmentajansa ulos thaimaalaisesta luolasta.
Myös suomalainen sukeltaja Mikko Paasi osallistui pelastusoperaatioon. Paasi lähti pelastamaan thaimaalaispoikia luolasta kesken Paasin ja hänen vaimonsa Krista Paasin kahdeksannen hääpäivän.
Paasi on kertonut läheltä piti -tilanteesta, joka sattui operaation loppuhetkillä. Kaikki pelastettavat olivat jo ulkona. Luolassa oli Paasin lisäksi vielä joitakin pelastajia, kun pumput pettivät ja luolan kolmas kammio alkoi täyttyä vedellä.
1:45