Therese Johaugin murskavoiton apuna tekniset välineet – tällaista peli on kulisseissa

7.13456758
Therese Johaug on voittanut Oberstdorfin MM-kisoissa kolme kultaa./All Over Press
Julkaistu 05.03.2021 18:59
Toimittajan kuva

Feliks Heikkinen

feliks.heikkinen@mtv.fi

@feliksheikkinen

GPS-teknologia on ollut Norjan hiihtomenestyksen apuna sen nousussa uusiin korkeuksiin. Jo kolme kultaa Oberstdorfin MM-kisoissa voittanut Therese Johaug antaakin kiitosta tutkija Jan Kocbachille.

Johaug kertoi NRK:lle kymmenen kilometrin vapaahiihtotavan murskavoiton jälkeen, että he ovat tehneet paljon töitä kisoja analysoivan Kocbachin kanssa ja kiitteli tätä. Hän voitti kisan melkein minuutin erolla toiseksi tulleeseen Ruotsin Frida Karlssoniin.

– Se johtuu siitä, että olen tutkinut paljon hänen tekemistään valmentajien kanssa, kuinka hänen tulisi käsitellä kisaa ja mennä kovaa ensimmäisellä sekä viimeisellä kierroksella. Theresellä taitaa olla se sisällään alitajunnassa, Kocbach sanoi Dagbladetille.

Norjan teknis-luonnontieteellisessä yliopistossa (NTNU) työskentelevä tutkija Kocbach kertoo, kuinka tutkimukseen ja analysointiin perustuva lähestymistapa on tehnyt Johaugista entistä ylivoimaisemman. 

Selkäään kiinnitettävä GPS-laite on lainattu Norjan alppihiihtomaajoukkueelta, jolle se on myös tuottanut menestystä. Teknologia parantaa maastohiihtäjän ratavalintoja sekä taktisia ja teknisiä sijoittumisia alamäissä. Kocbach on tuonut GPS-tekniikan suunnistuksesta, jossa hän on ollut pitkään mukana.

– Teknologia ei ole niin erikoista, mutta tärkeintä on nostaa tietoisuutta ja keskustelua sen ympärillä, että olisi tietoinen parasta kisataktiikasta. Olen tehnyt töitä koko joukkueen kanssa ja tästä on myös etua Thereselle, Kocbach totesi.

Oberstdorfin MM-kisoissa ollaan kisattu raskaissa ja lämpöisissä olosuhteissa. Kocbach sanookin, että kyseisissä olosuhteissa lähdön pitää olla rauhallisempi. Osa urheilijoista haluaa aloittaa kovaa, kuten Ruotsin Calle Halfvarsson ja Frida Karlsson. Hän nostaa esimerkiksi Petter Northugin, joka menestyi tällä tavalla.

– Joidenkin mielestä on hyödyllistä aloittaa kovaa, mutta me teemme töitä sen eteen, että olisi tasainen kisa. Väliaikalähdöissä voimme erityisesti vaikuttaa tähän. Osa kilpailijoista kestää kovan alun. Northug onnistui joskus siinä. Sitten voidaan keskustella siitä, että olisiko hänellä mennyt kovempaa tasaisemmalla tahdilla. Eri urheilijoilla on kuitenkin erilaisia vahvuuksia, Kocbach kertoi.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto