THL kieltäisi autossa tupakoinnin jos kyydissä alle 18-vuotias

Ohjaaja Rauni Mollberg kuvattuna 30. elokuuta 1973.
Lehtikuva.
Julkaistu 30.03.2016 18:39

MTV UUTISET – STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kieltäisi tupakoinnin yksityisautossa silloin, kun mukana on alaikäinen. STM ehdotti aikaisemmin, että kielto koskisi alle 15-vuotiaita kyyditseviä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on esittänyt lakiin täydennystä, jonka mukaan sauhuttelu kiellettäisiin, jos kyydissä on alle 15-vuotias. Uuden tupakkalain on määrä tulla voimaan toukokuun lopussa.

Asiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä ihmettelee, miksi esitys koskee vain alle 15-vuotiaita. Samaa ihmettelevät myös Lastensuojelun Keskusliitto ja lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Hallituksen esitysluonnoksessa 15 vuoden ikärajaa on perusteltu sillä, että sen ikäinen lapsi pystyy tekemään terveyteensä liittyviä päätöksiä. Lapsiasiavaltuutettu kyseenalaistaa kuitenkin sen, voiko 15-vuotias tehokkaasti kieltää vanhemman tai muun aikuisen tupakoinnin autossa.

Suomen Ash ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara sanoo, että ministeriön esitys on hyvin tervetullut lisä lakiin. 

– Aikuisväestöäkin suojellaan passiiviselta tupakoinnilta, on korkea aika suojella myös lapsia.

Haran mukaan jo yksi autossa poltettu tupakka nostaa hengitysilman savupitoisuuden korkeammaksi kuin se oli baareissa silloin, kun niissä sai vielä tupakoida.

Valvira ehdottaa suositusluontoista lakia

THL:n Ruokolainen huomauttaa, että poliisin pitäisi voida valvoa lain toteutumista ja tupakointi autossa lapsen läsnä ollessa pitäisi olla samaan tapaan rangaistavaa kuin matkapuhelimen käyttö ajon aikana.

– Nyt esitetään, että valvonta jäisi pääosin päiväkotihenkilökunnan ja lastensuojelun tehtäväksi, Ruokolainen sanoo.

Myös Valvira katsoo, että valvonta on erittäin ongelmallista. Kiellon rikkomisesta voitaisiin tehdä ilmoitus lastensuojeluviranomaisille, mutta Valviran näkemyksen mukaan valvonta jäisi käytännössä kuntien terveystarkastajille. Näillä ei ole Valviran mukaan riittävästi resursseja valvonnan toteuttamiseen. Valvira ehdottaa suositusluontoisen lain säätämistä, kuten esimerkiksi tieliikennelain heijastinpakon osalta on tehty.

Oikeusministeriön lausunto on vielä työn alla. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa