THL:ltä rauhoittava viesti: Suomessa ei merkkejä lasten maksatulehdusten yleistymisestä

Lapset koulu aop
Jarno Kuusinen / AOP
Julkaistu 12.05.2022 16:08

MTV UUTISET – STT

Suomessa ei ole havaittu viitteitä lasten akuuttien maksatulehdusten yleistymisestä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tapauksia on muualla Euroopassa ja maailmalla havaittu toukokuun alkuun mennessä useita satoja. Suomen tilannetta on selvitetty terveydenhuollon rekistereistä ja kysymällä suoraan kaikista erikoissairaanhoidon lastentautien yksiköistä, joihin oireilevat lapset hyvin nopeasti neuvoloista tai terveyskeskuksista ohjataan.

–  Ei ole mitään signaaleja, että näitä tulehduksia olisi meillä mitenkään poikkeavan paljon, THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi.

Suomessa tapauksia tulee normaalisti esiin muutamia vuodessa.

Britanniassa on viime loppusyksyn jälkeen varmistettu lapsilla yhteensä 163 maksatulehdus- eli hepatiittitapausta. Euroopan talousalueen maissa on todettu samaan aikaan noin sata tapausta. Naapurimaa Ruotsissa tapauksia oli tiistaihin mennessä raportoitu yhdeksän.

Vaikka tautimääriä seurataan eri maissa vaihtelevasti, kuvaa Sarvikivi lukemia selvästi tavanomaista suuremmiksi.

Voi johtaa jopa maksansiirtoon

Kaikki sairastuneet ovat olleet alle 16-vuotiaita, useimmat 2–5-vuotiaita. Vain muutamissa tapauksissa sairastuneella on ollut yhteys toiseen sairastuneeseen.

Sairastuneiden yleisimpiä oireita ovat olleet ihon kellastuminen, oksentelu, ulosteiden muuttuminen vaaleiksi, ripuli, pahoinvointi ja väsymys. Osalla lapsista oli sairastumista edeltävien viikkojen aikana ollut vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Osa on tarvinnut sairaalahoitoa.

Sarvikiven mukaan valtaosa sairastuneista paranee itsekseen. Pienellä osalla maksatulehdus on tuhonnut maksakudoksen ja on tarvittu maksansiirto.

Maksatulehdusten todennäköisimpänä aiheuttajana pidetään adenovirusinfektiota. Se on tavallinen pienten lasten infektio-oireiden aiheuttaja, ja taudin ilmaantuvuus on suurin alle 5-vuotiailla. Esimerkiksi yhteyttä koronavirusinfektioon tai koronarokotteeseen ei ole havaittu.

Suurin osa sairastuneista on niin pieniä, ettei heitä ole edes rokotettu koronaa vastaan, Sarvikivi huomauttaa.

Tuoreimmat aiheesta

Lapset