THL:n johtava tutkija hallitusohjelmasta: "Kurjistaa entisestään heikoimpien asemaa"

Toimeentulotuen säästöt eivät tuo mitään parannusta työllisyyteen, toteaa THL:n johtava tutkija Minna Kivipelto MTV Uutisille.  

– Toimeentulotuen kiristäminen pahentaa monen sairaan ja työkyvyttömän taloudellista tilannetta, THL:n asiantuntija toteaa. 

Kivipelto kertoo, että suuri osa toimeentulotuen asiakkaista kokee heikkoa terveyttä, ja he säästävät muun muassa lääkekuluissa. 

– Toimeentulotuen säästöt eivät tuo mitään parannusta työllisyyteen, koska pitkäaikaiset tuensaajat eivät usein ole työkykyisiä. Tulisi mieluummin panostaa työttömien henkilöiden terveyden tukemiseen ja siihen, että työkykyä saadaan parannettua. Pakolla ei nämä asiat ratkea. Sama koskee asumistukeen tehtäviä leikkauksia.

– Uudistuksessa tullaan yhdistämään useiden eri tukimuotojen vähimmäistasot. Samalla korotusosia ja suojaosia poistetaan, mikä kurjistaa entisestään heikoimpien asemaa.

– Ohjelmassa linjataan, että yleistuen mallin kehittämisen yhteydessä kiinnitetään erityistä huomiota riittävän toimeentulon ja palveluiden turvaamiseen niille, jotka ovat tosiasiallisesti työkyvyttömiä esimerkiksi sairauksien vuoksi. Tämä tarvitsee sosiaaliturvan kehittämiseen mukaan palveluiden asiantuntemusta, sillä tällä hetkellä käsitteet ovat vähän sekaisin. 

– Kun puhutaan kannustavuudesta, tarkoitetaan hallitusohjelmassa näköjään sanktiointia tai leikkauksia. Tällaisia hämärtäviä käsitteitä en oikein voi hyväksyä.

Lue myös:

    Uusimmat