THL:n Salminen iloitsee: HPV-rokotus on jo lähes nujertanut kohdunkaulansyövän Suomessa

Syöpäjärjestöjen arvion mukaan noin 40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä. MTV:n Uutisextrassa vierailleen THL:n pääjohtaja Mika Salmisen mukaan hyviä tuloksia on saatu jo esimerkiksi kohdunkaulansyövän ehkäisystä. 

– Jotta 40 prosenttia syövistä saataisiin ehkäistyä, se tarkoittaisi kaikenlaisten toimien käyttöönottoa, kuten seulontoja, ruokavaliokysymyksiä, ylipainon ehkäisyä sekä alkoholin ja riippuvuusongelmien ehkäisyä, Salminen sanoo MTV:n Uutisextrassa. 

– Eli monenlaista yhteiskunnallista vaikuttamista, joka ei suoranaisesti kuulu terveysjärjestelmään vaan muulle yhteiskunnalle.

Salminen nostaa erittäin hyväksi esimerkiksi kohdunkaulansyövän. 

– Tanska ja Ruotsi ovat hiljattain todenneet, että kiitos HPV-rokotusten, heillä ei enää ole tätä syöpää juuri ollenkaan ja samalla reitillä ollaan myös Suomessa.

"Koronasta ei opittu tarpeeksi"

Salmisen mukaan suomalaisten ei tarvitse olla tällä hetkellä huolissaan m-rokosta. 

Afrikassa on tiettyjä alueita, jossa m-rokko on kohtuullisen yleinen nykyään. Harva turisti tulee sen kanssa kuitenkaan kosketuksiin. Jos on sukulaisia näillä alueilla, kannattaa tarkastaa kulloinenkin tilanne. 

Salminen muistuttaa, että m-rokkoon on olemassa rokote, mutta sen saatavuus on huono.

– Sitä on käytetty Suomessakin riskiryhmille.

Salmisen mukaan maailman terveysyhteisö ei ole oppinut riittävästi koronasta, kun m-rokko pääsi leviämään. 

– Asiat pitäisi hoitaa siellä missä ne ilmenee, eikä odottaa, että ne tulevat länsimaihin. Se on hyvin lyhytjänteistä politiikkaa. 

Katso THL:n pääjohtajan Mika Salmisen koko Uutisextra-haastattelu tästä!

Lue myös:

    Uusimmat