Uutisaamun vieraana ollut THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi, mihin Suomen koronarokotejärjestys perustuu ja milloin laumaimmuniteetti saavutetaan.
Osa suomalaisista on ihmetellyt, mihin koronarokotusjärjestys perustuu ja miksi se ei mene niin, että pahimmat tautialueet olisivat etusijalla rokotusjonossa. Esimerkiksi Norjassa toimitaan juuri näin eli Oslon ympäristöön, missä on nähty eniten koronatapauksia, on tilattu enemmän rokotuksia kuin muualle maahan.
– Siinä järjestyksessä on lähdetty lääketieteellisestä riskiarviosta. Haluamme suojata ne, jotka ovat suurimmassa kuolemanriskissä, haluamme vähentää mahdollisimman paljon vakavaa tautia ja haluamme ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä, kertoi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek niistä seikoista, jotka ohjasivat rokotejärjestystä.
Paluu normaaliin jo kesällä?
Nohynekin mukaan laumaimmuniteetti saavutetaan, kun Suomen koko väestöstä noin 70 prosenttia on saanut koronarokotteen. Se, milloin tämä tapahtuu, on täysin rokotetahdista kiinni.
– Meillä on hyvä valmius rokottaa, mutta meiltä puuttuu rokotteita. Olemme jatkuvasti joutuneet pettymään, koska emme ole saaneet niitä määriä, mitä olemme toivoneet, Nohynek sanoo.
Toisen vuosineljänneksen ennusteet rokotteiden saatavuuden suhteen ovat kuitenkin lupaavampia, ja mikäli suunnitelmat toteutuvat, kesä-heinäkuun aikana kaikki halukkaat suomalaiset ovat saaneet ainakin ensimmäisen koronarokotteen.
– Näin toivomme, mutta asiat elävät ajassa, Nohynek sanoo.
Liikkumisrajoitukset voisivat ylilääkärin mielestä olla toimiva juttu, koska mitä vähemmän ihmiset tapaavat toisiaan, sitä vähemmän korona pääsee leviämään. Hän ei kuitenkaan ota kantaa liikkumisrajoitusten yhteiskunnallisiin vaikutuksiin.