Presidentti Vladimir Putin ilmoitti tänään yllättäen, että Venäjä oli saanut valmiiksi koronavirukselle "pysyvän immuniteetin" takaavan Sputnik-rokotteen.
Putin kertoi, että esimerkiksi hänen tyttärensä on jo saanut rokotteen.
Venäjän mukaan 20 maata on ennakkotilannut rokotetta miljardin annoksen verran.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek suhtautuu epäilevästi Putinin lupailemaan koronasuojaan.
– Rokote on vastaavainen, mitä esimerkiksi Oxfordin yliopisto on kehittänyt, eli kyseessä ei teknologialtaan uusi rokote ja kehitystyötä on tehty paljon jo aiemmin, hän kertoo.
– Sitä, miten hyvin se tuottaa immuniteettia ja kuinka pitkäkestoista, tai suojaako se itse Covid-taudilta, emme näiden tietojen valossa vielä tiedä, hän painottaa.
Lue myös: Venäjä aikoo taltuttaa koronaviruksen Sputnik-rokotteella – Putin kertoo tyttärensä jo saaneen rokotteen
Kolmas testausvaihe puuttuu
Nohynekin mukaan huolena on, ettei rokote ole turvallinen.
– Kun lähdemme rokottamaan suuria joukkoja, silloin on täytynyt osoittaa, että rokote on immunogeeninen ja turvallinen, mikä vaatii aikaa ja ison joukon tutkittavia.
Nohynek epäilee erityisesti Putinin väitteitä pitkäkestoisesta immuniteetista.
– Miten voimme tietää, että se on pitkäkestoinen, jos seuranta-aika on ollut vain muutaman kuukauden? hän ihmettelee.
Sputnik-rokote ei ole vielä käynyt läpi testauksen kolmatta vaihetta, jossa rokotteen tehoa testataan ihmisillä.
– Venäjä tietysti olisi ihan hyvä paikka tutkia tätä, sillä siellä on paljon koronavirusta liikenteessä. Testaus vaatisi jopa kymmeniä tuhansia tutkittavia ja kuvittelisin, että tätä työtä ei ole vielä tehty ja mutkia on oikaistu suoriksi, Nohynek arvioi.
Lue myös: WHO epäilee Venäjän vauhdilla valmistuneen Sputnik-koronarokotteen turvallisuutta – hyväksyntä vaatii mittavaa arviointia
Pelkona uusi, vaikeampi tautimuoto
Nohynekin mukaan on mentävä askel askeleelta, jotta rokotteet olisivat turvallisia ja niitä uskallettaisiin antaa laajalle ihmisjoukolle.
– Pahimmillaan annamme rokotetta, josta ei ole mitään hyötyä. Ihmisten rokottaminen on iso rumba. Toinen riski on tietysti myös, että rokotteesta onkin hyödyn sijasta haittaa, ja sitä ei ikinä kukaan halua, hän kertoo.
– Koronarokotteiden kohdalla ollaan oltu huolissaan, että voisi tulla vaikeampi tautimuoto, jota havaittiin 2000-luvun alussa SARS-rokotteen eläinkokeissa.
Nohynekin mukaan neljä rokotetta on kuitenkin jo edennyt jo kolmanteen vaiheeseen, eikä vastaavaa ole tällä kertaa havaittu.