Yli neljännes suomalaista oli tämän vuoden alussa vähintään jonkin verran huolestunut kotitaloutensa toimeentulosta. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta raportista, joka selvitti koronaepidemian vaikutuksia hyvinvointiin, palveluihin ja talouteen.
Koetussa kriisimielialassa ei ole juuri tapahtunut muutoksia Suomessa lokakuun jälkeen.
Uusien työttömyysturvaa saaneiden määrä on ollut koronapandemian aikana korkeimmillaan viime touko-kesäkuussa. Tuolloin uusia työttömyystuen saajia oli yli 20 000 kuukaudessa, seurantaraportti kertoo.
Kesästä alkaen uusien työttömyysturvaa saaneiden määrä on laskenut.
Lue myös: Ansiopäivärahan saajien määrä oli viime vuonna suurin 20 vuoteen – määrä kasvoi yli 85 prosenttia toissavuodesta
Työttömyysturvaa saaneiden kokonaismäärä puolestaan laski syyskuusta marraskuulle, mutta kasvoi hieman joulukuussa.
Perustoimeentulotuen saajamäärät kasvoivat vuonna 2020 vain vähän.
Koronaohjeiden noudattaminen näyttäisi kohentuneen
Raportin mukaan suomalaiset näyttävät noudattavan viranomaisten koronaohjeita tämän vuoden alussa hieman paremmin kuin syksyllä ja loppuvuonna. 60 prosenttia Kansalaispulssi-kyselyyn vastanneista koki nyt, että muut ihmiset noudattavat viranomaisten koronaohjeita melko hyvin tai hyvin.
Epidemian ajan kielteisiä vaikutuksia on se, että poliisin kotihälytysten määrät ovat kasvaneet. Viranomaisten mukaan tätä selittää ainakin osin se, että ihmiset viettävät koronariskin takia enemmän aikaa kotona.
Niin ikään Nollalinjan päivystyspuhelimeen on tullut pandemian aikana ennätysmäärä soittoja. Nollalinja on maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessa kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa.