29 vuotta sitten kiinalaiset opiskelijat vaativat demokratiaa Kiinan pääkaupungin Pekingin Taivaallisen rauhan aukiolla. Kommunistinen puolue vastasi protestiin lähettämällä tankit protestoijia vastaan.
Ihmisoikeusjärjestöjen ja silminnäkijöiden arviot kuolleista vaihtelevat sadoista tuhansiin ihmisiin. Kiina taas ei ole antanut kuolonuhrien lukumäärää julkisuuteen.
Viime vuoden lopulla Britannian kansallisarkiston julkaisema diplomaattisähke kertoo, että armeija olisi surmannut yli 10 000 ihmistä. Sähke perustuu Kiinan hallituksen nimettömään lähteeseen.
Yhdysvallat vaatii Kiinalta jälleen julkista selvitystä
Yhdysvallat vaatii Kiinalta julkista selvitystä kaikista tapetuista, pidätetyistä tai kadonneista. Vaatimuksen on esittänyt ulkoministeri Mike Pompeo.
Tiananmenin aukion tapahtumat ovat vaiettu aihe Kiinassa. Viime vuonna kuollut ja vuonna 2010 Nobelin rauhanpalkinnon saanut Liu Xiaobo kirjoitti palkintopuheeseensa, että "... kesäkuun neljännen päivän kummituksia ei ole saatettu lepoon." Pompeo lainasi tätä sitaattia omassa lausunnossaan.
Kiina on vastannut Yhdysvalloille, ettei liittovaltion tulisi puuttua Kiinan sisäisiin asioihin.
– Yhdysvaltojen ulkoministerillä ei ole kertakaikkiaan mitään pätevyyttä vaatia Kiinaan hallitusta tekemään mitään, ulkoministeriön edustaja Hua Chunying sanoi.
Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ainoa Tiananmenin muistaja. Hongkongissa järjestetään todennäköisesti tänään suuri mielenosoitus 29 vuoden takaisille tapahtumille.
Hongkong siirtyi Iso-Britannian hallusta Kiinalle 1.7.1997 ja on nauttinut autonomisesta asemasta Kiinan alaisuudessa. Viime vuosina Kiina on kuitenkin tiukentanut alueesta otettaan esimerkiksi sananvapauden suhteen.