Kipu seksin aikana ei ole normaalia: Seksologi kertoo, mistä se voi johtua – "Melkein yleisin syy"

1:04imgPitääkö paikkaansa, että nainen on kiihottunut, kun vagina on kostea? Gynekologi Kia Lampi vastaa.
Julkaistu 22.10.2023 08:10
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Yhdynnän tai seksin ei kuulu tuottaa kipua vulvan tai lantion alueelle, ellei kipua tarkoituksellisesti pyritä tuottamaan. Mikäli yhdyntä tai muu penetraatio, kuten tamponin laittaminen, aiheuttaa kipua toistuvasti, tulee syy selvittää aina gynekologisella tutkimuksella.

Yhdyntäkivut ovat yleinen vaiva, jotka ovat tuttuja etenkin nuorille naisille, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, gynekologi Kia Lampi MTV Uutisten Seksimyytit-sarjassa.

– Se on valitettavan yleistä, eli ehkä noin 70 prosenttia on kokenut kipua seksin aikana ja on tosi tärkeä tietää, ettei kipu kuulu seksiin.

Lue myös: Näin hormoniehkäisy vaikuttaa kuukautiskiertoosi – gynekologi kumoaa yleisen harhaluulon

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä kertoo, että yksi tärkeä syy yhdyntäkipuihin on yksinkertaisesti se, ettei nainen tai vulvallinen ole tarpeeksi kiihottunut, mutta silti ollaan yhdynnässä.

– Emätin ei ole esimerkiksi kostunut vielä tarpeeksi tai sitten syvällä tuntuvat yhdyntäkivut voivat johtua siitä, ettei emätin ole vielä valmis yhdyntään. Tällöin olisi tärkeä kommunikoida kumppanille jollain tavalla, mikä itsestä tuntuu hyvältä.

– Toki jos ajatellaan ihan nuoria, voi kivun syynä olla se, että immenkalvo on rakenteellisesti niin ahdas, että yhdyntä tuntuu kipeältä.

Väisälä kehottaa antamaan kiihottumiselle aikaa ja hyödyntämään seksissä aina liukuvoidetta.

Väisälä muistuttaa, että seksuaalisuuden ongelmat ovat usein monitekijäisiä, sillä ihminen on kokonaisuus, johon vaikuttavat niin psyykkiset kuin fyysiset tekijät.

– Yhdyntäkivuissa korostuvat kuitenkin fyysiset syyt.

Lue myös: Käytkö alapesulla yhdynnän jälkeen? Älä tee tätä virhettä

Tulehdukset

Yhdyntäkipujen syyksi voi paljastua esimerkiksi hiivatulehdus tai seksitauti.

– Hiivatulehduksen yhteydessä moni kertoo tuntevansa sellaista kuivuuden tunnetta, eli ilmeisesti kostuminen ei tapahdu ihan samalla tavalla ja tulehdus itsessään voi aiheuttaa kipua, Väisälä kertoo.

– Jos nuorena on hirveästi hiivatulehduksia, voi se altistaa myös yhdyntäkipuja aiheuttavalle vulvodynialle.

Lue myös: Luotatko siihen, ettei kuukautisten aikana voi tulla raskaaksi? Ei ehkä kannattaisi

Hormonaaliset syyt

Yksi merkittävä yhdyntäkipujen syy on estrogeenin puute joko vaihdevuosien tai imetyksen aikana.

– Se on melkein yleisin syy ja liittyy pääosin vaihdevuosiin, mutta ongelmat voivat alkaa jo esivaihdevuosina. Pahimmillaan kivut kuitenkin ovat yleensä, kun menopaussista on kulunut jo useita vuosia, Väisälä kertoo.

– Imettämisen aikana estrogeenitasot ovat yhtä lailla alhaiset. On yksilöllistä, miten munasarjojen toiminta muuttuu imetyksen aikana. Joillakin kuukautiset voivat pysyä vuodenkin poissa. 

Lue myös: Onko hormoniehkäisy yhteydessä akneen, painonnousuun, masennukseen tai lapsettomuuteen? Gynekologit vastaavat

Estrogeenin puutos muuttaa emättimen limakalvon koostumusta. 

– Ensin emättimen limakalvosta lähtevät poimut pois, jonka jälkeen se vielä ohenee. Emätin on poimuinen limakalvo ja ne poimut tekevät sen kosteuden. Kun poimut katoavat ja limakalvo sitten vielä ohenee, ei kostumista tapahdu useinkaan riittävästi.

Estrogeenivajeen aiheuttamien yhdyntäkipujen hoito on yksinkertaista, sillä paikallisestrogeenivalmistetta voi käyttää niin imetyksen kuin vaihdevuosien aikana. 

Lisäksi luistoa voi lisätä liukuvoiteella.

Lue myös: Voiko seksilelujen runsas käyttö hankaloittaa orgasmin saamista yhdynnässä?

Ihosairaudet

Joskus kivuliaiden yhdyntöjen aiheuttajana voivat olla puna- tai valkojäkälä. Ne ovat ihosairauksia, joiden syytä ei tiedetä. 

– Puna- tai valkojäkälä voi puhjeta minkä ikäiselle tahansa, mutta korostuneesti se puhkeaa keski-iässä tai vanhempana. Sairaudet aiheuttavat limakalvon tuhoutumista ja arpeutumista, mikä voi johtaa emättimen aukon ahtautumiseen, Väisälä kertoo.

Molempia näistä sairauksista hoidetaan vahvoilla kortisonivoiteilla.

Lue myös: Miehen erogeeniset alueet eivät rajoitu vain yhteen alueeseen

Vulvodynia ja vaginismi

Vulvodynia ja sen alatyyppi vestibulodynia on emättimen aukon tai emättimen eteisen kiputila.

– Kiputilan syytä ei valitettavasti tunneta, mutta se tiedetään, että vestibulodyniassa hermot reagoivat kosketukseen kipuna, kun niiden pitäisi reagoida siihen kosketuksena, Väisälä kertoo.

Vulvodynian puhkeamiseen altistavia tekijöitä voivat olla hiivatulehduskierre, yhdistelmäehkäisyvalmisteen käyttö, perimä tai kudosvamma.

– Kun emätintä koskettaessa tuntee kipua, on luonnollista, että ihminen supistaa lantionpohjanlihaksiaan, jotta mitään ei työnnettäisi emättimeen. Kun lantionpohjanlihaksia supistaa riittävän paljon, tilanne yleensä pahenee, sillä lihakset jäävät supistustilaan ja kipeytyvät. 

– Syntyy kierre, joka voi johtaa siihen, ettei emättimeen pysty viemään mitään, vaikka haluaisi. Tätä sanotaan vaginismiksi.

Väisälä kertoo, että vulvodyniakipua voi yhdynnän, gynekologisen tutkimuksen ja tamponin laiton lisäksi tuntea myös ratsastaessa ja pyöräillessä.

Katso myös video: Osaatko käyttää kondomia oikein? Näin käytät kumia turvallisesti

2:31imgKondomin käyttö emätinyhdynnän, anaaliseksin ja suuseksin aikana suojaa sekä sinua että kumppaniasi seksitautitartunnalta. Kondomi ehkäisee myös raskauksia.

Lue myös: Tunnistatko oman fetissisi? Seksuaaliterapeutti muistuttaa, ettei fetissi ole sama asia kuin fantasia

Endometrioosi

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun sisälimakalvon kaltaista kudosta sijaitsee kehossa muualla kuin kohdun sisällä. 

– Usein endometrioosipesäkkeitä muodostuu kohdun taakse, peräsuolen ja kohdun väliin. Pesäkkeet ovat kipeitä ja jos niitä yhdynnässä kosketellaan, ne aiheuttavat kipua.

Pesäkkeitä voi kasvaa myös esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla.

Endometrioosi on yksi yleisimmistä gynekologisista sairauksista. Endometrioosia sairastaa 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naiseksi syntymässä määritellyistä ihmisistä, kertoo Korento ry.

Lue myös: Näitä seksileluja miehet ostavat eniten: "Selkeästi nouseva trendi"

Endometrioosia hoidetaan yhdistelmäehkäisyvalmisteella, jolla pyritään pitämään tyhjennysvuotoväli mahdollisimman pitkänä, sillä endometrioosipesäkkeet reagoivat kuukautiskierron mukaan hormoneihin. 

Estrogeenitason noustessa kudos paksuuntuu, mutta koska se sijaitsee kehossa väärässä paikassa, ei se pääse poistumaan elimistöstä kuukautisveren tapaan. Vatsaonteloon vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, kertoo Korento ry.

Lue myös: Tutkijat uskovat löytävänsä varman todisteen G-pisteen olemassaolosta

Tunne kehosi ja anna mahdollisuus eri seksitavoille

Väisälä kertoo, että yhdyntäkipuja tutkittaessa gynekologi selvittää potilaan terveys-, parisuhde- ja seksitaustan tarkasti ja tekee tämän jälkeen potilaan suostumuksella tälle gynekologisen tutkimuksen.

– Tarvittaessa annan potilaalle peilin käteen, jotta hän itse näkee, missä kipupisteet sijaitsevat.

Väisälä kertoo, että yhdyntäkipua hoidetaan aina sen aiheuttajan mukaan, mutta olipa syy kipuihin mikä tahansa, myös seksuaalineuvonta on tarpeellista.

– Oman seksuaalisuuden haltuunotto on todella tärkeää, jotta tietää, mitä kiihottuminen on ja harrastaa seksiä vain, kun on kiihottunut ja halukas.

– Vaihtoehtoisille seksitavoille on hyvä antaa lupa. Jos ajatellaan asiaa naisen kiihottumisen ja orgasmin kautta, on klitoris siinä tärkeässä roolissa ja yhdynnässä se saa huonosti stimulaatiota. Seksi ei ole vain yhdyntää. Nautintoa voi saada ja antaa monin muin tavoin.

Älä luule, tiedä: Seksimyytit-sarja kumoaa väärät uskomukset seksistä

MTV Uutisten Seksimyytit-sarjan neljännessä jaksossa selvitetään, millainen pimppa on normaali, kuinka yleistä pimppihäpeä on ja millaisia kirurgisia toimenpiteitä vulville tehdään. Katso koko jakso alta.

16:09img

Seksimyytit-sarjan toisessa jaksossa syvennytään ehkäisyyn liittyviin myytteihin ja tutustutaan luonnolliseen ehkäisyyn. Katso toinen jakso tästä

Kolmannessa jaksossa vieraana erityistason seksuaaliterapeutti Susanna Syld, joka murskaa fetisseihin liittyviä myyttejä. Haastattelussa seksityöntekijä Lady Clitter kertoo, millaisia fetissejä hän toteuttaa asiakkailleen. Koko jakso nyt MTV Katsomossa.

Lue myös: Kommentti: Ole sivistynyt, puhu seksistä!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Korento ry

Tuoreimmat aiheesta

Seksimyytit